Wymiana amortyzatora.

29 Gru 2010, 19:59

Witam

Podczas kolizji którą miałem miesiąc temu w samochodzie zostało uszkodzone również zawieszenie. Do wymiany jest wahacz i tylko jeden amortyzator. Jest pewien problem. Czy to jest zgodne z przepisami? Na starym amortyzatorze mam przejechane prawie 80tys. Co jeśli na przeglądzie powypadkowym okaże się że charakterystyka pracy jednego i drugiego amortyzatora znacznie się różni? Czy powinienem gdzieś to zgłosić i ubiegać się o wymianę
drugiego? Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie wiem co mam robić i gdzie mam się zgłosić ten problem.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2010, 22:19

Amortyzatory powinno się wymieniać bezwzględnie parami jak wymienisz tylko jeden to trakcja samochodu zmieni się i nie będzie się dobrze prowadził co jest już zagrożeniem. Jest sporo artykułów które to wyjaśniają dogłębniej wystarczy poszukać. No i na każdym przeglądzie będzie to wychodzić i mogą się czepiać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

29 Gru 2010, 22:29

I to samo powiedział mi biegły rzeczoznawca z PZMOT-u. To co ja teraz powinienem zrobić? Odwoływać się do TU?
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

30 Gru 2010, 08:27

Możesz się odwołać pisemnie, że amortyzatory trzeba wymieniać parami bo w przeciwnym wypadku auto źle będzie się prowadzić i będzie zagrażało twojemu bezpieczeństwu jak gadałeś z rzeczoznawcą to niech na piszę odpowiednie pismo dlaczego nie powinno się wymieniać amortyzatorów pojedynczo. To praktycznie to samo jak z tarczami czy klockami hamulcowymi zawsze parami.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...