Wymiana amortyzatorów

19 Lut 2012, 21:25

Znowu ten przeklęty dział.. :lol:
Upatrzyłem sobie fajne, sportowe amortyzatory na rejliszopie, problem w tym, że są przeznaczone do Astry G, lżejszej od mojego Forda o 200 kg - nie ucierpi na tym zawieszenie, jeśli przekroczę dopuszczalnej masy z zapasem tych 200kg? Taka wymiana jest wogóle legalna?

No i chyba najważniejsze (tak strategicznie :P) pytanie: znacie jakąś dobrą stronę z listą amortyzatorów do poszczególnych samochodów?
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

27 Lut 2012, 13:13

Pewnie że tak,wystarczy tylko poczytać kilak tematów na forum i wszystko będziesz dokładnie wiedział. W kwestii amortyzatorów,to przede wszystkim podaj budżet jaki posiadasz na ich zakup,to bardzo ułatwi sprawę. A te powyżej- nie radziłbym montować,nie da rady abyś mógł na tym jeździć.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4

27 Lut 2012, 16:33

Budżet? Myślę, że nie więcej niż 600 zł za sztukę.
Znalazłem amory do Focusa, ale pierwszej generacji, które też jest lżejsza o prawie 200 kg, więc to jeden pies :/

Odchudzenie auta o 200 kg to duży problem, na pewno będzie musiała zostać tylna kanapa i większość tapicerek, a w inny sposób nie pozbędę się chyba takiej masy. Gdyby ktoś znalazł amortyzatory do Focusa drugiej generacji, to byłbym baaaardzo wdzięczny!!
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Kwi 2012, 13:55

A patrzyłeś też na portalach aukcyjnych i w sklepach internetowych z częściami? Powinny być bez problemu dostępne. Jak coś znajde to dam znać na forum.
Exedy24
Początkujący

24 Kwi 2012, 15:46

Ok. Mnie się nie spieszy, bo chwilowo nie mam pieniędzy i wymianę będę musiał przełożyć na sierpień :/
I muszę sprawdzić, czy resory nie są też uszkodzone, bo nie wiadomo czy to nie przez nie auto tak się źle prowadzi.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Maj 2012, 17:00

Bardzo możliwe ze resory też będą wo wymiany,ale w takim razie czekamy na tą operację do sierpnia,wtedy temat powróci na forum :)
Exedy24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...