Wymiana BMW e90

20 Sie 2018, 18:21

Witam,

Ponad dwa lata temu doradzałem się tutaj w sprawie zakupu mojego pierwszego samochodu. Wybór wtedy padł na BMW e90 2.0 150 koni.
Od tego czasu już trochę w niego zainwestowałem. Na początku problem ze spalaniem oleju. Kilka wizyt w serwisach - zawsze ta sama odpowiedz : remont silnika panie, 10 tyś jak się tego podejmiemy... Finalnie udało mi się znaleźć świetnego mechanika. Zrobił mi uszczelniacze i od tego momentu dolewka oleju to 1L na 3 tyś km (na poczatku był 1L/300KM :) )

Od tego czasu oprócz wymian klocków, tarcz itp miałem kilka poważniejszych napraw :
- wymiana czujnika oleju
- uszczelka od pokrywy zaworów
- uszczelka misy olejowej
- odma
- sprzęglo
- dwumasa ...
- regeneracja alternatora

i jeszcze kilka rzeczy drobniejszych.
Ostatnio dostałem check engine - mechanik stwierdził, że katalizator do roboty ... Czy to nie jest odpowiedni moment by pomyśleć nad wymianą samochodu ? Silnik według mechanika jest w całkiem dobrym stanie aczkolwiek może z nim być róznie (podobno niezbyt udana konstrukcja BMW)

Jeśli bym go sprzedał w całkiem rozsądnej cenie to w przypadku zakupu czegoś nowego chciałbym przeznaczyc około 35 tyś. Moim marzeniem jest Alfa Romeo 159 1,75 tbi ale strasznie ciężko coś dorwać (mała liczba ogłoszeń)

Czy warto polować na ten model czy może w tej cenie lepiej zwrócić uwagę na coś innego ? Doceniam komfort, jazdę i nawet dynamikę BMW ale obawiam się, że koszta w tym samochodzie nigdy się nie skończą.
pablo999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1991
Auto: Nie mam

20 Sie 2018, 19:49

pablo999 napisał(a):Finalnie udało mi się znaleźć świetnego mechanika. Zrobił mi uszczelniacze i od tego momentu dolewka oleju to 1L na 3 tyś km

pablo999 napisał(a): Silnik według mechanika jest w całkiem dobrym stanie

Chyba ten temat trzeba podpiąć wszystkim entuzjastom BMW, którzy chcą kupić E90 2.0, bo będzie tanie w utrzymaniu. ;)

Jeśli masz budżet 35 tysięcy to możesz szukać:
Renault Laguna III 2.0T - rewelacyjny silnik, auto nie każdemu się podoba, ale wersja Coupe wygląda dość ciekawie
Volvo C30/S40/V50/S60 2.5 T5
Ford Mondeo Mk4 2.5T
Audi A4B7 1.8T (ewentualnie 2.0 TFSI)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sie 2018, 20:02

Czyli rozumiem, że nie ma sensu inwestować już w ten samochód z nadzieją, że nić w najbliższym czasie nic się nie wysypie ?

Audi A4 - te silniki FSI/TFSI itp nie są przypadkiem wadliwe ? jaki rocznik masz na myśli ?
Volvo spoko ale celowałbym w s60 - tylko która generacja ?
Mondeo bardzo spoko - tylko czy wersja po lifcie w tej cenie wchodzi w grę ?

A co do tej alfy to odpuścić sobie ?
pablo999
Nowicjusz

21 Sie 2018, 06:29

Nowsze modele BMW to są skarbonki bez dna lecące na opinii. Dla fanów marki to jest tylko serwis, a dla zdrowo myślących ludzi po prostu lipa na kołach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Sie 2018, 06:34

Dokladnie, dobre i wzglednie bezawaryjne bmw skonczylo sie w 2006 roku, potem zaczal sie bezposredni wtrysk i wszystkie problemy z tym zwiazane (z ktorymi bmw nie za bardzo daje rade).
Ja na miejscu autora poszukalbym mondeo mk4 2.5t (jest to przedlift do 2010 roku), volvo s60 2.5t, ewentualnie a4 b7 1.8t lub 2.0tfsi (tutaj sa jeszcze dobre, problemy dotycza b8).
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Rok produkcji: 2004

21 Sie 2018, 15:43

Akurat u siebie mam jeszcze pośredni wtrysk (rocznik samochodu 2006) ale za to też mam ten valvetronic i dużo innego dziadostwa co się sypie jak domy w Afganistanie.

Co do Volvo - nie ukrywam bardzo mnie kusi opcja 2.5T - tylko jak tu z serwisem i kosztami utrzymania ? jest tam turbina chyba tak ?

Co do Audi 2.0tfsi - tutaj pewnie musiałbym patrzeć na jakieś konkretne oznaczenia silników ?
pablo999
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...
    Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...

21 Sie 2018, 16:02

Nie, w a4 tfsi mozesz kazdy ale w modelu b7. Potem w 2008 roku wyszlo b8 i wadliwe silniki.

Volvo s60 2.5t to bardzo dobry silnik, trwaly, turbina oczywiscie jest. Koszty utrzymania na pewno nizsze niz e90, a niezawodnosc duzo wieksza.
bartez90
Aktywny

22 Sie 2018, 08:29

bartez90 napisał(a):Dokladnie, dobre i wzglednie bezawaryjne bmw skonczylo sie w 2006

Znacznie wcześniej się skończyło tylko mitologia robi swoje. Do tego jak ktoś kupi takiego śmiecia to nie będzie go krytykować no bo potem jak sprzeda... Co ciekawe miałem ostatnio przyjemność jazdy i małego serwisu e46 3,0i gdzie fani nazywają to ostatnim bmw. Generalnie w serwisie jest łatwo i prosto ale bezawaryjność w porównaniu do pojawiającej się na forach konkurencji w postaci is200/300 jest równa 0.
Tak więc e46 w pedantycznym stanie przy 200tyś.km. bierze oleju około 0,5l na 1000km a czynności serwisowych trzeba w nim robić x2 w porównaniu chociażby do mojego is300. Co ciekawe auto jest w automacie i w kombi więc nie ma gadania o upalaniu... Pewnie zapytacie się co się psuje no niby nic tylko że polecą wahacze, podnośniki szyb, zbiorniczek wyrównawczy chłodziwa, non stop choinka na desce rozdzielczej, czujnik położenia wału, przepływomierz... i tak co wyjazd w trasę coś. Oczywiście w porównaniu do następcy jest ok... no ale do ideału brakuje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Sie 2018, 08:44

Heh, no to niezłe jaja, myślałem że e46 jest wolne od takich cyrków. Sam wcześniej myślałem o e46 330i ale dobrze widać że nie kupiłem. U mnie problemów z awaryjnością nie ma, a tym bardziej z braniem oleju.
bartez90
Aktywny

22 Sie 2018, 08:50

W przypadku BMW wydaje mi się, że bardzo ważny jest regularny serwis u obeznanego z tymi autami mechanika i elektryka, co wiadomo, że nie jest tanie. Jakiekolwiek zaniedbania później będą jeszcze droższe w usuwaniu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Sie 2018, 09:03

Ossy napisał(a):W przypadku BMW wydaje mi się, że bardzo ważny jest regularny serwis u obeznanego z tymi autami mechanika i elektryka, co wiadomo, że nie jest tanie. Jakiekolwiek zaniedbania później będą jeszcze droższe w usuwaniu

Jest jeden problem jak będziesz miał wydać co serwis 5k to odechce Ci się normalnego serwisu i będziesz szukał części na śmietniku albo max tanich zamienników.
Do tego są akcje naprawcze sporej części silników właśnie z lat e90 na które Twój serwis żadnego wpływu nie ma. zazwyczaj dotyczą brania oleju, problemów z głowicami, tłokami itp. Już nie wspomnę o panewkach które fani BMW nazywają serwisem no ale w sumie brak nogi tez może nie być brakiem nogi tylko małą niedyspozycją.

Po ostatnich serwisach BMW w których uczestniczyłem, mając przed sobą ceny części + świadomość rozmiarów psujactwa mogę się pokusić o stwierdzenie że 99% bmw nie jest serwisowanych.

Dam Wam prosty przykład wymiana chłodniczki egr (oem) to koszt około 2000zł. bez dodatkowych atrakcji i robocizny. Dodatkową atrakcją będą popękane króćce z tworzywa które się rozlatuje do tego jest jeszcze termostat i przewody. Akcja z okresową wymianą oleju to około 3,5k.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Sie 2018, 09:21

Akurat co do swojego samochodu to zawsze jechałem do mechanika gdy coś się zaświeciło lub coś stukało itp. Mam sprawdzone miejsce w którym wszystko robiłem do tego czasu. Nigdy nie miałem sytuacji by ta sama rzecz musiała być robiona dwa razy. Aczkolwiek przynajmniej chyba raz w miesiącu coś trzeba w nim zrobić.

Podobno z innymi silnikami szczególnie R6 jest trochę mniej problemów ale chyba drugi raz nie wejdę w tą samą markę. Nawet nie mam bagnetu do oleju nie mówiąc już nawet o tym, że nie jestem w stanie tak łatwo sprawdzić temperatury silnika ...

Podczas poszukiwań tej bety myślałem też poważnie o lexusie is200 może w tym budżecie warto pomyśleć o jakimś modelu ? co o tym sądzicie ? Ewentualnie mógłbym zwiększyć budżet gdyby faktycznie był sens.

Wczoraj przeglądałem oferty z Audi z tym silnikiem 2.0TFSI i bieda jeśli chodzi o lokalny rynek. Pewnie musiałbym targać to gdzieś z Niemiec lub innego kraju.
pablo999
Nowicjusz

22 Sie 2018, 09:34

Lex spoko, jak silnik za słaby możesz jeszcze IS 300 poszukać w tych pieniądzach. Z a4 b7 popatrz jeszcze na 1.8t, jest tego sporo na rynku.
bartez90
Aktywny