Wymiana, czy naprawa skrzyni biegów

28 Lut 2015, 23:21

Witam,

Mam pytanie, padł mi synchronizator biegu 2 i 4 w Nissanie Micra K11 1.5D 2001r. Niestety model ten z dieslem jest mało popularny przez co nie mogę dostać na żadnych aukcjach, szrotach skrzyni biegów. Dowiedziałem się, że mogę wziąć też skrzynie z Citroena saxo, która kosztuje 700zł + 300 robocizna. Koszt naprawy mojej skrzyni (synchronizatorów) to 800zł. I tu moje pytanie, czy lepiej kupić nową skrzynie i dopłacić te 100zł, ale mieć założoną nową skrzynie (używka), czy lepiej naprawić tą którą mam? Pomóżcie, bo jestem laikiem, a sam nie podejme decyzji :( I nie chodzi o to co wyjdzie taniej, tylko co będzie bardziej opłacalne na dłuższy dystans czasu. Co wy byście zrobili na moim miejscu?
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Mar 2015, 11:52

Ja proponuję naprawić tą skrzynię którą masz. Jak kupisz inną, to nie wiesz czego się po niej spodziewać. A swoją naprawisz i przynajmniej wiesz co masz.
mati113 napisał(a):Niestety model ten z dieslem jest mało popularny przez co nie mogę dostać na żadnych aukcjach, szrotach skrzyni biegów.

JAk nie ma jak są :
[link do oferty na Allegro wygasł]
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2015, 12:12

Dziękuje bardzo, bo utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu. Niestety mam wielu doradców w rodzinie, ale nikt nie potrafi nic konkretnego doradzić, dlatego jestem zmuszony Wam zawracać głowę. Jeszcze mam jedną opcje, która mnie nutruje i którą chciałbym z Wami przedyskutować.
Bo mogę zdecydować się albo na naprawę mojej skrzyni za 800zł, albo w tej samej firmie (bo firma specjalizuje się w skrzyniach) kupić taką skrzynie już po regeneracji za 1200zł [link do oferty na Olx wygasł] co byłoby najlepsze w moim wypadku? Cała zrobiona, zregenerowana skrzynia, czy naprawa mojej? Bo w sumie nie chodzi o koszty, bo mam na to ok.1200zł, tylko chciałbym coś co będzie trwałe. Wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale proszę chociaż o sugestie, czy naprawa, czy wziąć tą całą zregenerowaną?
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

01 Mar 2015, 20:05

1200 zł za skrzynię po naprawie? I w dodatku tylko 3 miesiace gwarancji? Ciekawe na jakich warunkach. To już lepiej tą swoją zrób za 800 zł. Zostanie ci w kieszeni 400 stówki. Ewentualnie zainteresuj się tymi linkami co ci zapodąłem i sam sobie zrobisz tą swoją.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2015, 13:27

Faktycznie strasznie drogo, zdecydowanie bardziej oplaca się zrobic samemu
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed

30 Kwi 2015, 10:13

Przed naprawą sprzęgła dobrze jest najpierw sprawdzić czy aby na pewno nie kwalifikuje się do wymiany. Jest ciekawy artykuł jak wyregulować sprzęgło http://link8.pl/regulacja-sprzegla/ . Może się przydać ciekawy i krótki. Jak sami się za to zabieramy to lepiej pozbierać informacje :)
Andrzej1456
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi
Silnik: 1.9
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...

16 Maj 2015, 14:22

A skąd wiesz, że to akurat synchronizatory ? Jakie są objawy ?
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

31 Maj 2015, 04:34

Ja na twoim miejscu kupiłbym nową, ale to zależy jeszcze od tego jak często jeździsz. Jednak o skrzynię biegów trzeba dbać.
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

27 Lis 2016, 09:53

Moim zdaniem zawsze warto skrzynię ratować :) czasami wcale nie jest skomplikowana i koszty takiej naprawy również nie są wówczas bardzo wysokie. Dużo ludzi wymienia coś, co jest tak naprawdę dobre, wystarczy oddać do dobrego specjalisty.
Ostatnio edytowany przez ArteK 04 Wrz 2017, 09:37, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama
Matrix123123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Nie mam

31 Sie 2017, 14:09

Mi padła skrzynia biegów jakiś czas temu. Musze się wziąć za naprawę bo bez samochodu jak bez ręki. Trafiłam dzisiaj na forum gdzie otrzymałam wstępną diagnozę i wiem mniej więcej ile mnie to wyniesie.
Ostatnio edytowany przez ArteK 04 Wrz 2017, 09:38, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama
janka
Nowicjusz

Auto: Seat

19 Paź 2017, 13:00

no ze skrzynią nie ma żartów :( ja już przetestowałem na własnej skórze i musiałem oddać do warsztatu bo za krótki jestem na takie naprawy
korolla1
Nowicjusz

Auto: Ford Ka

31 Paź 2017, 14:16

Ja naprawiałem jakiś czas temu w Sosnowcu, na szczęście świetnie to ogarnęli, plus za to że wymieniali od razu wszystko a nie jakieś częściowo zużyte części zostawiali.
Hyeniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1982
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MAN
Typ: Van

24 Sty 2018, 16:30

Ja swoją skrzynię biegów byłam zmuszona naprawić, wybrałam serwis BCS Skrzynie Biegów z Sosnowca i muszę powiedzieć że z efektu jestem zadowolona a cena nie była wygórowana.
sylwia4012
Nowicjusz

Auto: golf IV
Silnik: 1,9