Wymiana dowodu rejestracyjnego po zakupie pojazdu.

20 Mar 2013, 19:12

Witam, kupiłem samochód w komisie. Z umów wynika że jestem 5 właścicielem, lecz w dowodzie rejestracyjnym cały czas widnieje pierwsza właścicielka pojazdu.
I tu pytanie, czy nie będę miał problemów z rejestracją samochodu jak poprzedni właściciele nie wymienili dowodu?
Czy jest obowiązek wymiany dowodu przy zmianie właściciela? Auto nadal stoi na 'czarnych blachach'.

Pozdrawiam.
VertCR
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Mar 2013, 21:25

Jest obowiązek przerejestrowania w ciągu 30 dni, ale nie ma kary, jeżeli tego nie zrobisz.
Ty kłopotów mieć nie będziesz, jeżeli będziesz miał na umowach ciągłość.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2013, 21:27

A skąd pewność że pierwsza umowa którą mam jest tą pierwszą?
Tzn mam umowę jak właściciel sprzedaję auto drugiemu właścicielowi. A skąd ten pierwszy (w tym przypadku ten z dowodu) miał ten samochód?
VertCR
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Mar 2013, 09:37

Jak pisał kolega wyżej musisz mieć ciągłość umów. Nie pamietam już gdzie w starym DR jest data wydania DR, ale w tych nowych jest pod literką "I". I od tej daty, która jest w DR musisz mieć ciągłość umów. Aż do twojej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2013, 22:53

VertCR napisał(a):A skąd pewność że pierwsza umowa którą mam jest tą pierwszą?
Tzn mam umowę jak właściciel sprzedaję auto drugiemu właścicielowi. A skąd ten pierwszy (w tym przypadku ten z dowodu) miał ten samochód?

Ciebie interesuje ciągłość od osoby z dowodu rejestracyjnego. Jeżeli w dowodzie jest wpisany jakiś Czesław, to musisz mieć umowę, że np. Czesław sprzedaje Henrykowi. Henryk sprzedaje Zenkowi, a Zenek dopiero sprzedaje Tobie.

Jeżeli (bazując na powyższym przykładzie), w dowodzie wpisany byłby Zenek, to potrzebujesz tylko umowy Zenka z Tobą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...