Wymiana dynamiczna, a statyczna oleju w skrzyni biegów?

10 Paź 2019, 08:52

Chyba odpowiedni dział skoro "nie wiesz jak coś zrobić". Opłaca się znacznie więcej dopłacić czy lepiej nie? Może co jakiś określony przebieg przelać kompletnie nowy olej?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

10 Paź 2019, 09:03

Marcel2727 napisał(a):Opłaca się znacznie więcej dopłacić czy lepiej nie?
Ja generalnie uważam że taką wymianę dynamiczną przy której wymieniasz cały olej w skrzyni powinno się robić przynajmniej raz na trzy serwisy olejowe. Czyli przykładowo robiąc serwisy olejowe w skrzyni co 40-50 tyś. km wychodzi że warto taki dynamiczny serwis wykonać przy przebiegu około 150 tyś km. Tu bym jeszcze taką wymianę zrobił po np. pięciu latach nawet jak nie osiągniemy takiego przebiegu.

Generalnie podczas wymiany oleju widać w jakim on jest stanie. Starzeje się wolniej niż ten w silniku i jeżeli przy wymianie widać że jest już mocno zużyty (brak klarowności itp.) warto wtedy wymienić cały olej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...
    Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...