Wymiana Ecu silnika pomocy !!!

20 Lut 2019, 15:16

Witam.wszystkich użytkowników forum zgłaszam się z taką pomocną może ktoś jest bardziej obeznany w temacie elektroniki chodzi o to że chce wymienić sterownik silnika na inny stary padł i tyle wiem że trzeba odłączyć aku stary sterownik też i podłączyć nowy tylko że nowy nie ma immo i pytanie żeby auto chodziło muszę odłączyć immo stary chodzi o Honda Crv VIII generacji pomoże ktoś??
Dellolx
Nowicjusz

20 Lut 2019, 16:37

Nie wiem czy dobrze myślę, ale jak sam sterownik silnika nie ma immo, to nic nie musisz usuwać. Tyle tylko, że nie wpinasz przewodu z immo do sterownika, bo ten pin będziesz miał pusty. Immo nie będzie blokować zapłonu/układu rozruchowego silnika, bo go po propstu nie ma.
Co innego, jakbyś miał sterownik z immo, ale nie miał immo w stacyjce.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2019, 17:19

No tak tylko czy przy kierownicy nie muszę nic odłączyć
Dellolx
Nowicjusz

20 Lut 2019, 17:22

Wydaje mi się, że nie - nadajnik w kluczyku kontaktuje się z nodbiornikiem w stacyjce, a ta wysyła do immo sygnał, że kody są zgodne i sterownik pozwala na uruchomienie silnika, czyli odblokowuje układ rozruchu silnika. Ty immo w sterowniku nie masz, więc nic nie będzie blokował.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2019, 17:25

Dziękuję bardzo za pomoc Koledze
Dellolx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...