Wymiana fabrycznego radia Alfa 159

21 Mar 2020, 10:29

ześć wszystkim!

Mam w planie zmianę radia z standardowego

Zdjęcie

Na coś bardziej nowocześniejszego
Mam do wyboru:
Vordon HT-869BT za 250zł (używana 2 miesiące) 250zł
GMS 6321 SMART 330zł
Pioneer AVH-2400 BT 400zł
Kenwood DNX5240BT 380zł
KENWOOD DDX155 340zł
American Legend AMC-661 270zł
Peiying PY9908.2 400zł (NOWE!)

Lub może ktoś zaproponować coś konkretnego? Nie przeszkadza mi że Chińczyk, byle żeby była jako taka jakość dźwięku ale nie gorsza niż z ori radia.
Budżet to to max 400zł

Nie zależy mi na kto wie jakiej jakości dźwięku ponieważ nie będę jeździł na spoty car audio- radio ma służyć do codziennego umilania czasu podróży

Proszę również nie komentować weź dołóż 3 stówki i kup coś konkretnego oryginalnego - nie chce dokładać i chce coś w miarę sensownego w podanym przeze mnie budżecie!
TAKŻE JAK NIE MASZ NIC CIEKAWEGO DO WNIESIENIA W TEMACIE - NIE KOMENTUJ! NIE PROWOKUJ!
raxor19
Nowicjusz

21 Mar 2020, 14:26

Musisz wziąć pod uwagę że przy nie oryginalnym radiu sterowanie z kierownicy nie będzie działało no chyba że zastosujesz jakiś adapter który nie koniecznie może współpracować ze wszystkimi przyciskami.

Co do jakości dźwięku w tej cenie raczej ciężko będzie znaleźć coś co będzie lepiej grało. Jednym plusem będzie większa ilość dostępnych funkcji w samym radyjku.

Musisz też wziąć pod uwagę to że potrzebna Ci będzie ramka do zamontowania radia na 2 DIN a to już około 50zł. Do tego adapter około 200-250zł. Rozumiem że na to masz osobny budżet oprócz radia?

Co do propozycji które podałeś ja bym chyba celował GMS 6321 SMART bo rozumiem ze tu masz cenę za używkę (nowe około 850zł). Wiem ze wyższy model tego radia sprawdzał się w Alfach i użytkownicy byli z niego zadowoleni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Mar 2020, 14:57

Tak wiem że sterowanie działa po lini CAN.
Ramkę już mam, na resztę jest osobny budżet.

Mam jeszcze opcję kupna Newsmy CarPad NU3001 za 600zł z całym zestawem wraz z adapterem sterowania z kierownicy. Radyjko siedziało w Alfie 159, co o tym sądzisz?
raxor19
Nowicjusz

21 Mar 2020, 18:48

Wszystkie te radia 2 DIN ( te tańsze ) to jest to samo. Różnią się tylko i wyłącznie wyglądem zewnętrznym ( bardzo mało różnic ) i wyglądem menu oraz wyświetlaniem na ekranie. Ale i to jest bardzo podobne. Każde z nich ma slot na kartę pamięci, USB, wejście na kamerkę cofania, niektóre jeszcze na drugą kamerkę ( np. z przodu ), wyświetlanie ekranu telefonu na radiu, sterowanie z kierownicy itp. Grają dość fajnie. Ja mam Vordona założonego w Peugeocie 307CC i jest naprawdę ok. Dżwięk jest naprawdę dobry.
Jeżeli chodzi o sterowanie z kierownicy, to ze swojej strony mogę polecić Connects2. Działa dobrze i raczej nie ma z tym problemów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2020, 21:06

raxor19 napisał(a):Mam jeszcze opcję kupna Newsmy CarPad NU3001 za 600zł z całym zestawem wraz z adapterem sterowania z kierownicy. Radyjko siedziało w Alfie 159, co o tym sądzisz?
Miałeś okazję posłuchać jak ono gra i działa? Jest to ciekawa propozycja tym bardziej że masz tu pewność że z adapterem wszystko gra. Ogólnie samo radio nie jest złe ale ma starego już androida z tego co wiem w wersji 4.4 co może przysparzać problemów (wiem że inne urządzenie z tak starym androidem czasem nie działają już poprawnie).
Cichy77
Forumowicz VIP

21 Mar 2020, 21:28

Tak szczerze mówiąc to nie wiem jak to gra ale jak napisałeś stacja jest na androidzie 4.4 który jest już nieco przestarzały i po aktualizacjach apek będzie działał niestabilnie także to odpada.

Znacznie lepiej wypada GMS 6321 SMART z racji że działa na systemie Windows CE który jest nastokrotnie stabilniejszym systemem niż android a na tym głównie mi zależy. Domyślam się że w jakimś można to porównać iOS vs Android - gdzie mówimy tu o sprzętach ze średniej półki a nie flagowcach.
(sam działam na iOS od x lat i jestem mega zadowolony)
raxor19
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...
    Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...

25 Mar 2020, 12:45

raxor19 napisał(a):Znacznie lepiej wypada GMS 6321 SMART z racji że działa na systemie Windows CE który jest nastokrotnie stabilniejszym systemem niż android a na tym głównie mi zależy
Teoretycznie tak ale na androidzie będziesz miał więcej możliwości jeżeli chodzi o aplikacje które można wykorzystać.
Daj znać na co się zdecydujesz :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

25 Mar 2020, 13:00

Zdecydowałem się na GMS 6321 SMART ze względu że dostałem takie za 250zł z całym okablowaniem.
raxor19
Nowicjusz

26 Mar 2020, 12:17

raxor19 napisał(a):Zdecydowałem się na GMS 6321 SMART
:ok: Daj znać jak będzie grało po instalacji i czy wszystkie przyciski sterowania z kierownicy działają.
Cichy77
Forumowicz VIP