Wymiana filtrów - daje coś ?

30 Wrz 2006, 14:01

Nie wiem czy to mit czy prawda. Ale słyszałem, że wymiania filtru powietrza i filtru paliwa i np wywalenie katalizatora moze dodac pare kucyków silnikowi. Prawda czy mit ?

Sprawdzał ktos samochód przed i po na np. hamowni ?
jo_jacek
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

30 Wrz 2006, 16:10

Jeśli chodzi o wywalenie kata to jest z tym różnie. Jest to zabieg, który najczęściej właśnie wykonują amatorzy tuningu. W nie których przypadkach samochód jest troche elastyczniejszy, lepiej wkręcał się na obroty, ale najczęściej elastyczność była gorsza w innym zakresie obrotów. Inni na przykład nie odczuwają żadnego przypływu mocy, wrecz przeciwnie, samochód robił się trochę mułowaty i buczał. Może on skrócić trochę żywotność silnika, bo spaliny szybciej przepływają przez układ wydechowy. Spotkałem się z przeróżnymi opiniami na ten temat, ale mimo wszystko najwięcej słyszałem opinii pozytywnych, pod warunkiem, że zastosujemy chociażby sportowy tłumik albo kolektor. Można odczuć wtedy przypływ mocy ale będzie to szło w parze z głośniejszą pracą, ale najczęściej to nie przeszkadza bo jest to dżwięk pieszczący nasze uszy :) .Jeżeli wycięcie katalizatora bedzie jedyną modyfikacją układu wydechowego to z pewnością nie ma co liczyć na wzrost mocy.Najlepiej w miejsce katalizatora zastosować strumienicę dedykowaną do konkretnego modelu.
Wymiana filtra powietrza na sportowy, najczęściej na stożkowy ma sens w zmodyfikowanych silnikach. W seryjnym nie odczuję się żadnego przypływu mocy, no może jeśli go bardzo dobrze odseparujemy od silnika ale i tak chyba wzrost nie będzie taki odczuwalny.
Pozdrawiam.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

10 Paź 2006, 00:24

tak jak wyżej, wywalenie kata w jednym wypadku może coś dać a w innym wręcz przeciwnie, jak będzie w Twoim przypadku nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że wydech policzony jest pod dany samochód i wycięcie moim zdaniem prędzej zabuży proces wydalania spalin, niż go poprawi. Poza tym wywalenie kata to problemy i kombinowanie z przejściem przeglądu technicznego (czy dla 2 KM warto to dyskusyjna sprawa). Wedlug mnie, większość osób które wywaliły kata nie potwierdziły tego na hamowni, tylko relacjonują swoje odczucia, a te są czysto subiektywne, ile w tym jest autosugestii, to nikt nie wie. Moim zdaniem jeśli nie stać Cię na profesjonalny układ wydechowy to szkoda kasy na wycinanie kata i późniejsze załatwianie przeglądu technicznego.
Co do fitrów powietrza, to wkładka (tzw. wkładka sportowa w fabryczna puszke) nie daje totalnie nic. Może delikatnie zwiększa efekty dzwiękowe. Ale te nie są warte 200 PLN. jeśli chodzi o stożek to efekty dźwiękowe są lepsze, ale... stożek może coś dać, tylko cała instalacja do niego musi byc rpofesjonalnie wykonana. Stożem musi dostawać cały czas świeże, zimne powietrze, czyli musi być osłoniony od silnika i musi mieć doprowadzone zimne powietrze. Jesli te warunki spełnisz to może i przyrośnie Ci 2KM jeśli zaś nie, i stożek będzie źle dobrany lub też będzie zasysał gorące powietrze od silnika to efekt będzie odwrotny od zamierzonego....
O sportowym filtrze paliwa nie słyszałem, ale... nie bardzo widzę co on miałby robić....
Pozdrawiam
stanik
Nowicjusz

10 Paź 2006, 11:12

Jeśli chodzi o przeglądy to mozna sobie wspawać pustego kata nawet od innego samochodu, tak na jaja, zeby na przeglądzie sie nie czepiali 8) . Ale i tak jezeli w aucie za katalizatorem jest jeszcze druga sonda to po wycięciu kata silnik przestawi się na tryb awaryjny!.
Jeśli planujesz modyfikować układ wydechowy, to nie koncz tego tylko na wycieciu kata.
Sportowe filtry mają jedną wade: gorzej filtrują powietrze i czesto do silnika dostają się drobiny, ktore przyspieszają jego zuzycie. Ale napewno po jego zainstalowaniu bedzie sie z silnika wydobywało takie fajne buczenie :wink:
Pozdrawiam.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Paź 2006, 21:04

Jeśli chodzi o przeglądy to mozna sobie wspawać pustego kata nawet od innego samochodu, tak na jaja, zeby na przeglądzie sie nie czepiali

oj wyjdzie,wyjdzie i to nie wiesz jak szybko.analizator spalin i już wszysto wiadomo.
pozdro 8)
ps.nowe systemy wtryskowe potrzebują kata,bo inaczej to lipa(no chyba że w grę wchodzi Tuning Elektroniczny)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

20 Lut 2008, 17:30

U mnie w Golfie II został wywalony katalizator i moc się zwiększyła.
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie jedz, nie pij, nie pisz podczas prowadzenia auta
    Wielu kierowców zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo niebezpieczne jest korzystanie z telefonu komórkowego podczas prowadzenia auta. Czy jednak wiedzą, że niemal równie groźne podczas jazdy jest jedzenie ...

21 Lut 2008, 09:26

Napisz coś więcej bo ciekawe to jest, czy sprawdzane to było na hamowni czy sam masz takie odczucie itd. :wink:
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Lut 2008, 15:41

Jak nie było nic sprawdzane na hamowni to podświadomie może wydawać Ci się, że jest lepiej. Wkońcu wywaliłeś katalizator, a słyszałeś napewno, że to polepsza osiągi :) ciekawe jak to u Ciebie wyglada :D
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

22 Lut 2008, 12:43

Nie sprawdzałem na hamowni, tak po prosu czuje że lepiej przyspiesza
Smakoszek
Aktywny

24 Lut 2008, 16:08

Smakoszek napisał(a):Nie sprawdzałem na hamowni, tak po prosu czuje że lepiej przyspiesza

przyspiesza... ale zużycie silnika ;] albo i może jest rzeczywiście lepsze odejście. ja ogólnie jestem przeciw wywalaniu kata. a jeżeli już to są chyba sportowe katalizatory!?

pozdro.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

25 Lut 2008, 09:38

Mam Volkswagena Golfa 1.8, silnik nie do zajeżdżenia, jeszcze ni razu nic nie było robione w silniku. tylko co płyny wymieniane regularnie.
Smakoszek
Aktywny

08 Mar 2008, 18:07

Filtr powietrza wymienia sie 2 razy w roku lub po zabrudzeniu bo będzie więcej paliwa silnik ciągnął,ale czy to zwiększa moc?Wątpię. :?
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

22 Lip 2013, 20:53

Też mam taki problem odnośnie "lekkiej" zabawy z wydechem. Mam opla Corsę 1.0 12V i chciałem założyć całą końcówkę wydechu + filtr stożkowy. Czy to jest jakiś problem jak jest silnik Ecotec i czy musiałbym podczas tej operacji usuwacćkatalizator czy nie ?
mac1993
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Auto: Opel