Wymiana filtrów - jak odgrzybić, ozonowanie, nabijanie, olej, kiedy

03 Mar 2024, 19:58

Filtry oryginalne i wymiana co 2 lata?
Czy może zamiennik febi, bosh, filtron, mann ( tu mówią, że jak mogę to lepiej dopłacić i te zawsze wybrać) i co roku jak do tej pory.
Z węglem aktywnym / cząstek stałych / przeciwpyłkowym (są aż 3 jakieś rodzaje...) lub bez?
U kogo kupić, bo ceny różne a i numery katalogowe i się gubię...np. mann powietrza od 30 do 100 mi wychodził...
Ile powinna kosztować wymiana filtrów, TE 3 ROBIĆ U VW CZY BYLE GDZIE OK: ozonowanie; odgrzybianie; nabijanie (co 2 lata robię), olej podmiana?
I kwestia korka spustowego oleju z uszczelką - od kogo tj. jaka marka?
Co to filtr hydrauliczny (są oleju skrzyni biegów, wspom kierownicy) i co ile się wymienia i od kogo kupić marka + sklep.
ps. jaki miesiąc byłby najlepszy na taką wymianę filtrów i oleju? Wiosna, lato a może jesień? - Do tej pory wychodziło mi to na czerwiec (to raz na rok lub względem km) ale teraz, że stał to mając z 178 tys. a kolejne przy 185.5 tys. to wychodzi wrzesień (przy założeniu jazdy 1000 km / miesiąc). Coś tam miałem naprawiane w silniku i wymieniany tył auta ale podobno to nie koliduje to czekać czy jednak teraz. Te pory roku heh.

VW Polo 2012 1.6 diesel 90
kamolinka1
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

04 Mar 2024, 15:16

Filtry i olej w silniku najlepiej wymieniać raz w roku lub co około 10tkm w zależności co nastąpi wcześniej.

Jeżeli chodzi o czas wymiany to ja preferuję od zawsze wiosnę bo jakoś tak mi się utarło ale generalnie jakiegoś większego znaczenia nie ma tu pora roku.

Filtr przeciwpyłkowy do klimatyzacja najlepiej z wkładem węglowym i tu wymiana min. raz w roku. Przy zwykłym filtrze najlepiej dwa razy w roku bo one potrafią po pewnym czasie nieprzyjemnie pachnieć co da się odczuć podczas uruchomienia klimy po postoju.

kamolinka1 napisał(a):Czy może zamiennik febi, bosh, filtron, mann
Te marki są ok. Nie musisz kupować oryginału.

kamolinka1 napisał(a):I kwestia korka spustowego oleju z uszczelką - od kogo tj. jaka marka?
Korka nie wymieniasz a jedynie podkładkę i to tez nie musisz tego robić przy każdej wymianie choć to groszowa sprawa.

kamolinka1 napisał(a):Co to filtr hydrauliczny (są oleju skrzyni biegów, wspom kierownicy) i co ile się wymienia i od kogo kupić marka + sklep.
W skrzyni olej jak masz automat to najlepiej co jakieś 60 tkm wymieniać. Wymienia się też wtedy filtr.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Mar 2024, 19:58

Dopłacić do mann (podobno najlepsze) czy filtron?

Mam skrzynie manualna wiec filtr hydrauliczny odpada wymiana? Czy w manualu jednak jest też właśnie ten filtr przy wymianie oleju skrzyni? (co ile się ten olej w manualu wymienia i jak sprawdzic czy wymieniony byl?) to samo olej hamulcowy?

U kogo kupić, bo ceny różne a i numery katalogowe i się gubię...np. mann powietrza od 30 do 100 mi wychodził...
Ile powinna kosztować wymiana filtrów.
TE 3 ROBIĆ U VW CZY BYLE GDZIE OK?: ozonowanie; odgrzybianie; nabijanie (co 2 lata robię czy lepiej co roku), olej podmiana?
Czy te zabiegi robi sie jak wymienia sie filtry najlepiej? Czy mycie auta chemia u detailingu kłuci sie jakos z odgrzybianiem i ozonowaniem jakby były robione razem czy które jako 1 musi być tj. mycie srodka czy odgrzyb z ozonow?
kamolinka1
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...