Wymiana filtrów w silniku diesel'a-po ilu km?

23 Lip 2012, 12:57

Mam nieco banalne pytanko:
-powiedzcie mi co ile tys kilometrów powinno wymieniać się następujące elementy eksploatacyjne: olej (full syntetic), filtr powietrza, filtr paliwa/
moje autko to bmw e46 320td 150KM-całe życie jeździłem na benzynie więc nie wiem czy te podzespoły szybciej się zużywają w silnikach diesel'a czy nie ma to różnicy? Z góry dzięki za odpowiedz

btw. co tz separatorem i odmą? czytałem że też powinno się wymieniać co jakiś czas...
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r
  • 24 Lip 2012, 00:07

shorty1988 napisał(a):olej (full syntetic), filtr powietrza, filtr paliwa/

Takie rzeczy najlepiej wymieniać przy okazji wymiany oleju w silniku, ja to robię co ok. 10tyś. km.
    Filtr paliwa można wymieniać co drugą taką wymianę jak wiesz że jeździsz na dobrym paliwie.

Jak jeździsz sporo i robisz przeważnie długie przeloty (trasa) to olej możesz wymieniać co 15tyś.
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

07 Sie 2012, 15:34

jako mechanik z 4letnim starzem swoim klientom zalecam w dieslu niezaleznie czy to nowe czy stare auto komplet wymian w szczególności oleju co 10tyś.km a w benzynie co 15tys.km.w dieslu olej jest bardziej zabrudzony,olej traci swojo konsystencje i właściwości
    spider1607
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 2006

11 Sie 2012, 08:37

BMW w silnikach po 2003r zaleca wymianę oleju nawet co 25-30 tyś km,naturalnie nie należy stosować się do tych zalecań :!: Jeśli wlejemy olej o wysokom wskaźniku KOH(powyżej 10-ciu),to bez jakichkolwiek obaw możemy wymieniać co 15 tyś km,10 tyś km ,to jednak optymalna granica,jeśli naturalnie zależy komuś na tym,by silnik bardzo długo był w świetnej kondycji.Ja osobiście stosuję oleje o wysokim wskaźniku KOH i wymieniam olej co 15 tyś km,po tym przebiegu olej jeszcze nie brudzi mi dłoni tak,bym nie mógł jej wytrzeć do czysta szmatką.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

22 Sie 2012, 15:57

Zgadzam się,w dieslu co jakieś 10 tyś km- to w szczególności tyczy silników marki BMW. W pozostałych modelach trzeba patrzeć na bieżąco i monitorować sprawę poziomu wszystkich płynów.
    Turbopama
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
    Auto: BMW M3
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
      Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...
      Nowy Nissan LEAF - Czy wiesz, że...
      1. Korzystając z wyjątkowej aplikacji CARWINGS , kierowca może "zadzwonić" do swojego samochodu, aby sprawdzić stan naładowania akumulatora lub wyszukać w pobliżu stację ładowania, skorzystać z usługi Google Send-To-Car, ...