Wymiana? Golf IV --> Ford Mondeo Mk3

18 Gru 2011, 18:20

Witam wszystkich. Mam dylemat ponieważ mam możliwość wymienienia mojego Golfa IV kombi 1.9TDI 90KM z 2000r na Forda Mondeo Mk3 2.0 TDCi 130KM z 2002r. Wybór padłby z miejsca jakby nie to żę nie wiem jak jest z cenami części do forda i czy jest też mało awaryjny. Nie potrzebuję w tym momencie kombi wiec wolałbym tego Forda ale nie wezmę go na pewno jeśli części są droższe albo jest dość awaryjny.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

18 Gru 2011, 19:58

http://autokult.pl/2011/12/16/ford-mond ... ugiej-reki
tu masz pare informacji na temat forda
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

18 Gru 2011, 20:20

Powiem tak.Jeżeli jest bez rdzy i wiesz że o samochód dbano to go wez.Części bedą droższe bo to auto klasę wyższe, no i tutaj już masz comon rail.Ja osobiście jestem zadowolony bardzo, tyle że jak go kupiłem to wymieniłem wszystkie filtry i oleje.Mam go 4 lata i jak narazie spisuje się znakomicie(oprócz tego że go niedawno rozwaliłem :p).Komfort fajny,zawieszenie też.No i jest dużo większy od golfa.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

19 Gru 2011, 08:27

W życiu nie bierz mondeo z silnikiem TDCI! Wlejesz raz nie takią ropę jak trzeba, niby na dobrej stacji i już masz wtryski do roboty, a koszt jednego to 1200 zł, przy dobrych układach regeneracja z 500 zł jednego!!
Znajomy 2 razy w ciągu jednego miesiąca tak sobie załatwił auto, poczytaj o tym w necie dużo znajdziesz tego, strasznie awaryjne te silniki i nie ze swojej winy (bo np z winy stacji) możesz załatwić sobie silnik.
A TDI to TDI trwały silnik!
Jak mondeo to tylko benzyne +gaz!! a przy dzisiejszych cenach paliwa i nawet bardziej opłacalne
tktktk6
Nowicjusz

Auto: mercedes

19 Gru 2011, 15:27

ty gościu chyba z fordem mało do czynienia miałeś.Ja mam tdci od 4 lat i nic w nim nie ruszam, a to że znajomy o samochód nie umie dbać to już jego sprawa.Ja tankuje na różnych stacjach i nigdy takie żeczy mi się nie zdażyły.Na forum forda też tak strasznie na nie nie nażekają ale dlatego że dbają.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Gru 2011, 16:09

tktktk6 - ty chyba kolego nigdy nawet w takim mondeo nie siedziales ze takie glupoty wypisujesz w zyciu nie slyszalem takich glupot o wspomnianym mondeo :) jak sie nie znasz na tym to sie nie wypowiadaj , jedyna wada mondeo z poczatku produkcji to rdza ktora pozniej zostala wyeliminowana ale jak o auto sie dba to problemow wiekszych niema

a czy benzyna + lpg wychodzi taniej niz jazda dieslem to bardzo bym sie z Toba klocil w tej kwestii
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...

19 Gru 2011, 19:32

No to ja już zgłupiałem. Nie wiem czy wymieniać czy nie. Jedni mówią że super autko ford a drudzy o tym silniku. Coś mi się nie chce wierzyć w to że wystarczy zalać go ale jednak trafiło to coś do mnie i się zastanawiam. Mam jeszcze dwa dni do namysłu a w piątek muszę dać znać i jeśli bym się zdecydował to zamienić. Proszę o więcej przekonujących informacji. Jakby ktoś mógł pokazać mi ceny przykładowych części zamiennych do mondeo Mk3 i golfa IV, żebym mógł porównać sobie.
maciek1203
Aktywny

19 Gru 2011, 20:20

Sprzęgła(aukcja do mondeo bez docisku,docisk ok 250zł):
[link do oferty na Allegro wygasł]
i
Amortyzatory:
i
(choć są tańsze)
Łączniki stabilizatora:
i
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Gru 2011, 20:30

Silnik 2.0TDCi w Mondeo MK3 to była nie bójmy się tego powiedzieć porażka. Padające wtryskiwacze przy naszym słabym jakościowo oleju to wręcz plaga. Do tego problemy z turbo (słaba wytrzymałość) i elektroniką, dopiero z czasem eliminowali te problemy. Niestety Mondziak z 2002 roku nie doczekał się jeszcze poprawek.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

19 Gru 2011, 20:42

Pierwszy raz słyszę żeby mondeo miało problemy z elektroniką no ale dobra.Może pomyliłeś sobie z laguną II.A turbo siadało w nim tylko w tedy jak jakiś baran kręcił go na zimnym siniku do 4500 obr.Wtryskiwaczów się nie czepiam bo nie były one najlepsze no ale jak się dba to się jezdzi.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Gru 2011, 16:39

Dogadałem się tak, że wymieniamy się autami ale jak coś się z którymś będzie działo i to nie będzie codzienna usterka tylko coś powtarzającego się to wracamy do starych aut.
maciek1203
Aktywny

20 Gru 2011, 16:42

No i dobrze. zobaczysz, pojezdzisz, spróbujesz, zdecydujesz.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Gru 2011, 20:23

Nie wiem kto co widzi w tym mondeo złego. Wróciłem właśnie z trasy 70km w jedną strone żeby przetestować sobie go i nic sie nie działo, chociaż zalałem go zwykłą ropą nie jakąś z tych lepszych.
maciek1203
Aktywny

20 Gru 2011, 20:32

Jeżeli paliwo było dobrej jakości to nic się nie będzie dziać.Tylko jeżeli zatankujesz jakiś szajs(ale musi być naprawdę złej jakości)no to możesz się spodziewać że niedługo pójdą wtryski.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika