Wymiana Gotówki EURO NA PLN pytanie pilne

09 Mar 2022, 22:20

Witam Panowie mam takie pytanie do was ponieważ będe chciał zakupić samochód.Kiedy nie wiem.. za 2 miesiące a może nawet za pół roku.Na samochód będę miał około 60tys zł.Mniejszą część gotówki posiadam w PLN natomiast większa obecnie w euro.
Może źle coś tu rozumuje i mnie ktoś naprowadzi :)

przykładowo mając 8tys EURO po obecnym kursie gdzie euro jest najdroższe powiedzmy 4.75dziś = 38tys zł polskich
Pytanie brzmi tak czy sprzedając euro obecnie lepiej na tym wyjdę niż trzymać euro np pół roku po czym ono spadnie powiedzmy do poziomu 4.55 razy 8tys zł= 36400zł czyli około 1600zł różnicy obecnie na + ale jak to się ma teraz do złotego słabego?

bo też nie wiem czy auto będzie kupione w PL czy sprowadzone np z Niemiec więc jak sprzedam euro a będe chciał auto kupić jednak w de znów muszę zamienić PLN na euro..

dlatego nie wiem co zrobić..dwa dni temu euro dobiło kupno do 4.93 obecnie jest 4.75 i czy to dobry moment by jednak zamienić walutę na PLN lub też inaczej to zobrazuje czy np nie będzie tak,że mając obecnie 60tys zł i jakiś model auta ''x'' upatrzony to za kilka mc ten sam model będzie już 63tys kosztował i nic mi ta wymiana euro,że teraz dobry kurs jest nie da

dlatego nie wiem czy jest sens łasić się i sprzedać kwotę x euro za 4.75 niż potem za miesiąc/dwa jak spadnie na poziom 4.55? o to chodzi prosiłbym o odpowiedzi
nikoc999
Nowicjusz

09 Mar 2022, 23:28

nikoc999 napisał(a):dlatego nie wiem czy jest sens łasić się i sprzedać kwotę x euro za 4.75 niż potem za miesiąc/dwa jak spadnie na poziom 4.55?
jakby ktoś miał takie info to by nie pracował tylko inwestował w waluty. Nie wiemy ci będzie za miesiąc czy dwa, może będzie po 4.5 a może i po 5.2. Po krótce jak euro stoi wysoko opłaca się kupować auto w Pl, jak nisko to płacąc w euro. Napewno nie opłaca się wymieniać gotówki euro na zł a potem w razie potrzeby kupować euro.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4