Wymiana hatchbacka na kombi/MPV - PB+LPG - 25-40 tys.

28 Maj 2013, 12:19

Witam
Rodzina się powiększa, czas zmienić hatchback'a na coś większego :)
W tygodniu jeżdżę tylko po mieście - ok. 40km. dziennie. 2/3 razy w miesiącu dłuższa trasa (ok. 300 km). Stąd wykluczam diesla - ponoć nie lubi krótkich odległości a perspektywa drogich napraw zniechęca. Poza tym obecnie mam benzynę + LPG (Megane 2 - 1.6), przejechałem nią blisko 100.000 km bez większych problemów a dzięki instalacji gazowej spooro zaoszczędziłem (również w stosunku do diesla który w mieście nie jest zbyt oszczędny...)
Moje priorytety - silnik minimum 110-120 KM (mile widziane 130-150...), lubiący sekwencje. Duża przestrzeń, wygoda, przyzwoite wyciszenie. Mile widziane dobre wyposażenie (np. klimatronik, który mam obecnie i się przyzwyczaiłem :).
Rocznik minimum 2005, przebieg poniżej 150 tys.
Z góry zaznaczam, że mam uczulenie na Skody i VW (nuda na zewn. jak i wewn ;).
Obecni faworyci to Croma i Vectra C kombi - oba z tym samym silnikiem 1.8 benz 140 KM (czytałem, że te jednostki są jakby stworzone do LPG - zero problemów).
Wcześniej rozglądałem się za kombiakami Forda - mondeo i focus, ale dużo złego się naczytałem o współpracy fordowskich silników z instalacjami LPG. Podobnie koreańskie bliźniaki ceed i i30 - choć co do tych nie ma zgody...
C5 też jest fajny, ale tu już trzeba wydać ponad 40 tys. a jak z gazem też nie do końca mi wiadomo. Może nowa Laguna - ponoć sporo lepsza od poprzedniej generacji...?
Jeśli chodzi o MPV - rozglądałem się za Corolla Verso/Grand Scenic/C4 Picasso, ale dostanie tych aut w benzynie z polskich salonów graniczy z cudem - wszystko z Niemiec/Holandii/Danii ito. Nie ukrywam, że unikam sprowadzanych, również dlatego, że mile widziana FV 23%...

Czy znajdzie się ktoś, kto wskaże jakieś inne kierunki poszukiwać albo wyprowadzi mnie z błędnego myślenia o współpracy lpg z fordami/koreańczykami? :)
mesiash
mesiash
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

28 Maj 2013, 13:38

Co do koreanczyków to silnik 1,4 nie lubi LPG jednak silnik 1,6/125KM już dobrze na nim śmiga.

Dorzucam do Cromy i Vectry Alfę 159 z tym samym silnikiem 1,8/140KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Maj 2013, 11:05

Dzięki za pierwszą poradę! Przyznam, że nie doczytałem, że 1,6 w koreańczykach ceed i i30 lubią gaz. To już poszerza zakres poszukiwać znacznie.
Co do Alfy - piękna i pewnie, że ją bym wolał od Vectry, ale jej dostępność w benzynie 1.8, salon Polska i z fakturą jest zerowa :(
A co powiecie o Volvo V50 w benzynie? Czy one mają tylko silniki fordowskie? (które ponoć nie lubią gazu...). Czy może mają jakieś jednostki do gazowania warte uwagi? Autko mi się podoba, może nie jest wielkie, ale dla rodziny 2+1 chyba wystarczy w pełni. Ceny też nie odstraszają (nie wiem jak koszty napraw)...

Proszę o opinię która z wyżej wymienionych opcji (vectra c, croma, ceed/i30, v50 i inne MPV'y) waszym zdaniem jest najlepsza z krótkim uzasadnieniem. Najważniejsza bezawaryjność, a jeśli już coś wyskoczy, to niskie koszty napraw. Dobra współpraca z LPG, pojemność, komfort, radość z jazdy :)
Z góry dzięki za pomoc!
mesiash
mesiash
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

30 Maj 2013, 11:28

Zdecydowanie najpewniejszym wyborem będzie Cee'd/i30 z tego powodu, że sporo się tego w PL sprzedawało więc łatwo znaleźć coś z udokumentowanym przebiegiem od pierwszego właściciela. Należy unikać aut z kolorami pastelowymi (biały, czerwony) w wersjach przed liftem. Lepiej szukać aut po liftingu gdyż wyeliminowano pare niedoróbek jakościowych w tym korozję.

Co do Volvo pisz do Rom33

Małe koreańskie MPV - spokojnie wystarczą dla młodej rodziny + 440l bagażnika a sytuacja rynkowa jak w przepadku i30 i Cee'da (pierwszy właściciel, udokumentowany przebieg) i co najważniejsze max 3 letnie.Idealne do miasta. Warto szukać silnika 1,6 jeśli będzie używany na trasie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców
    Małe tablice rejestracyjne są dostępne od ponad roku ale niektórzy właściciele aut nie znają dokładnie jej przeznaczenia i przez to mogą stracić dowód rejestracyjny od samochodu i dostać mandat w wysokości 500zł. ...