Witam
Rodzina się powiększa, czas zmienić hatchback'a na coś większego
![Uśmiechnięty :)]()
W tygodniu jeżdżę tylko po mieście - ok. 40km. dziennie. 2/3 razy w miesiącu dłuższa trasa (ok. 300 km). Stąd wykluczam diesla - ponoć nie lubi krótkich odległości a perspektywa drogich napraw zniechęca. Poza tym obecnie mam benzynę + LPG (Megane 2 - 1.6), przejechałem nią blisko 100.000 km bez większych problemów a dzięki instalacji gazowej spooro zaoszczędziłem (również w stosunku do diesla który w mieście nie jest zbyt oszczędny...)
Moje priorytety - silnik minimum 110-120 KM (mile widziane 130-150...), lubiący sekwencje. Duża przestrzeń, wygoda, przyzwoite wyciszenie. Mile widziane dobre wyposażenie (np. klimatronik, który mam obecnie i się przyzwyczaiłem
.
Rocznik minimum 2005, przebieg poniżej 150 tys.
Z góry zaznaczam, że mam uczulenie na Skody i VW (nuda na zewn. jak i wewn
![Wink ;)]()
.
Obecni faworyci to Croma i Vectra C kombi - oba z tym samym silnikiem 1.8 benz 140 KM (czytałem, że te jednostki są jakby stworzone do LPG - zero problemów).
Wcześniej rozglądałem się za kombiakami Forda - mondeo i focus, ale dużo złego się naczytałem o współpracy fordowskich silników z instalacjami LPG. Podobnie koreańskie bliźniaki ceed i i30 - choć co do tych nie ma zgody...
C5 też jest fajny, ale tu już trzeba wydać ponad 40 tys. a jak z gazem też nie do końca mi wiadomo. Może nowa Laguna - ponoć sporo lepsza od poprzedniej generacji...?
Jeśli chodzi o MPV - rozglądałem się za Corolla Verso/Grand Scenic/C4 Picasso, ale dostanie tych aut w benzynie z polskich salonów graniczy z cudem - wszystko z Niemiec/Holandii/Danii ito. Nie ukrywam, że unikam sprowadzanych, również dlatego, że mile widziana FV 23%...
Czy znajdzie się ktoś, kto wskaże jakieś inne kierunki poszukiwać albo wyprowadzi mnie z błędnego myślenia o współpracy lpg z fordami/koreańczykami?