Wymiana klocków i tarcz - economy vs trw / bosh or oryginały i pytania

03 Mar 2024, 19:57

Kupilibyście klocki i tarcze gamy economy od VW? Ile wytrzymałyby (niby połowę dłużej wytrzymają czy 70-80% ze zwględu na bardziej przycięty element cierny granit co te najdroższe VW z 1go sortu) względem oryginałów czy zamienników trw / bosh, ate (te 2dwa podobno gorsze) czy raczej oryginały VW z 1 sortu (najdroższe).
Czy może trw / bosh, ate bo to samo jednak co economy podobno???
Czy trw jednak wytrzymają dłużej niż economy VW.
Bo takie trw nieco tańsze (jak dobrze patrze to z -160 vs gama economy VW a może źle i 500 kosztuje na 4 koła tarcze i klocki gdzie VW economy 1450 a oryginały 2350) ale gdyby cenowo była mała różnica tj. te 200 zł to które a jak trw tańsze to trw a nie economy nadal?
ps. przód jest wentylowany a tył nie, tak?
U kogo kupić, bo ceny różne a i numery katalogowe i się gubię...zarówno economy czy trw. bo oryginały tylko u deleara, to wiem.
Ile powinna kosztować wymiana klocków i tarcz pewnie z odpowietrzaniem układu hamulcowego i wymianą płynu?
A same hamulce to jak? Też się wymienia czy to jest właśnie to?
No i płyn Hamulcowy Dot 4 Vw warto oryginał? I co ile się go wymienia?

VW Polo 2012 1.6 diesel 90
kamolinka1
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

04 Mar 2024, 15:24

Zastanów się jak masz budżet na wymianę i części, wyjdzie ci samo jaki komplet i w jakiej cenie kupić :wink: Za oryginały nie ma sensu przepłacać bo często będą dwa razy droższe od innych jakościowo podobnych.

Najważniejsze to brać komplet czyli tarcze i kocki tej samej firmy jak już zmieniasz komplet.

kamolinka1 napisał(a):U kogo kupić, bo ceny różne a i numery katalogowe i się gubię...zarówno economy czy trw. bo oryginały tylko u deleara, to wiem.
Poszukaj sprawdzonego sklepu i tam zamów lub zleć to mechanikowi który będzie Ci wymieniał te części.

kamolinka1 napisał(a):No i płyn Hamulcowy Dot 4 Vw warto oryginał? I co ile się go wymienia?
Wymiana co dwa trzy lata i nie ma sensu przepłacać za taki z logo marki samochodu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Mar 2024, 19:39

Budżet mam elastyczny, dlatego pytam czy trw to jakościowo jak gama economy vw czy gorsze oraz czy oba wytrzymają tyle samo, czy jednak economy ze wzgledu na ten element cierny granit bardziej sciety krócej pożyją od trw (bo o ate nie gadamy nawet?).
Ile sama wymiana powinna kosztować?
kamolinka1
Nowicjusz

04 Mar 2024, 20:12

Co to to za auto ? Pasowało by napisać .... Tak wiem , gdzieś w którymś temacie to napisałaś ale kto by to szukał ...
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 04 Mar 2024, 20:42, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2024, 20:40

Proszę. VW Polo 2012 1.6 diesel 90
Jest na samym dole i obok mojego profilu.
kamolinka1
Nowicjusz

04 Mar 2024, 20:52

Masz na tylnej osi tarcze hamulcowe czy bębny ?
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Toyota Proace City Verso (od 2019)
    Oto współczesny odpowiednik Toyoty Verso – czyli osobowy kombivan segmentu C, którego pełna nazwa to Toyota Proace City Verso. Auto dysponuje 5 lub 7 miejscami oraz bagażnikiem o pojemności do 775 lub ...

05 Mar 2024, 19:48

Ja tam widze tarcze takie srebrne ale podobno mam hamulce bebnowe co sie demontaz robi, oczyszcza, regeneruje, reguluje hamulec reczny. A co?
kamolinka1
Nowicjusz

05 Mar 2024, 20:25

Ty masz tarcze / klocki czy tam z tyłu bębny stosowane /pasujące /zamienne w wielu autach grupy Vag. Skoda , Seat , Polo..... . Klepane od roku 2000. Nic się nie zmieniło . Nic tam ambitnego nie ma . Mam /miałem trzy skody Fabie na tych hamulcach . Dobry zamiennik Ci wystarczy . Może być i TRW. Przy wymianie i własnym zakupie trzeba wiedzieć co ma się w aucie . Np , z przodu są tarcze o średnicy 256 mm lub 288 mm . Są inne klocki tu i tu ,a i są klocki z czujnikiem zużycia i są bez.
kamolinka1 napisał(a):A co?
Że co ?? Temat rozmyślania zza klawiatury kompa :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

07 Mar 2024, 17:38

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze zaciski czy szczęki hamulcowe będę musiał ogarnąć. Ciekawe ile kosztują (zaciski oryginały 1159 1179 a szczęk podobno nie ma no i pytanie ile by kosztowały i czy takie trw je robi (tj. zaciski i szczęki hamulcowe). Czyli nie kupować economy vw, tylko trw nawet jeśli są fundusze ?
kamolinka1
Nowicjusz

07 Mar 2024, 19:41

kamolinka1 napisał(a):Ciekawe ile kosztują (zaciski oryginały 1159 1179 a szczęk podobno nie ma no i pytanie ile by kosztowały i czy takie trw je robi
Proszę Cię bardzo https://allegro.pl/kategoria/czesci-sam ... czesci=TRW
Strona prawa , a lewa https://allegro.pl/kategoria/czesci-sam ... czesci=TRW
Niewykluczone że to zaciski regenerowane . Pamiętaj że wszystkie informacje z forum trzeba weryfikować we własnym zakresie . To nie jest tak że dana część będzie tak w ciemno pasować do Twojego auta.
bonifacy
Stały forumowicz

07 Mar 2024, 21:05

Dzięki serdeczne, cena przepaść. Czyli to jednak będą zaciski a nie szczęki hamulcowe, huh ? Teraz tak myślę, że przepłacać za economy 400 zł nie ma co. Jedna opinia na internecie, iż były spoko. Inna, że zużyły się szybko / zepsuły a vw pracownicy niby na takich jeżdżą i sobie chwalą, tyle że może bardziej pylą, więc nie wiem heh. Pozdrawiam.
kamolinka1
Nowicjusz

07 Mar 2024, 21:41

kamolinka1 napisał(a):Czyli to jednak będą zaciski a nie szczęki hamulcowe,
A kto tak zawyrokował ? Ja nie . Miałeś sam się zorientować w tym temacie . Ja nie wiem co tam masz . Mógłbym gdybym to Twoje auto widział na własne gały . Mógłbym też coś wiedzieć na podstawie kodów wyposażenia Twojego auta . Tzw. wlepka umieszczona w komorze bagażnika lub jej kopia w książce pojazdu . Myślę jednak że to będzie zbyt duże wyzwanie dla Ciebie . Oddaj auto do mechanika i mu zaufaj w kwestii wyboru części . Nie męcz się sam bo osiwiejesz .Z mojej strony uważam że temat do zamknięcia.
bonifacy
Stały forumowicz

10 Mar 2024, 12:26

Vin czy naklejkę mogę Tobie podać, skoro teraz już wiem, że potrzebna. A mam na 99% szczęki bo nie widzę zacisków nachodzących na tarcze od góry.
Ufam mechanikom, co polecają trw, ale jak mogę to wybieram oryginalne części. Sęk w tym, iż o gamie economy był 1 wpis pozytywny i 1 negatywny tylko na internecie oraz dobre opinie pracowników vw...heh.

ps. A płyn hamulcowy warto oryginalny? Bo mi mechanik wciska zamienniki od 13 zł manner ? 52 zł za bosh a oryginał 99 zł.
kamolinka1
Nowicjusz

11 Mar 2024, 20:51

ps. jbc łapcie filmik

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kamolinka1
Nowicjusz

11 Mar 2024, 21:08

kamolinka1 napisał(a):ale jak mogę to wybieram oryginalne części.
Możesz i oryginalne części . Nie musisz wybierać z opcji economy . Czemu nie zakupić/wybrać premium ? A powiedz mi jaki masz tam charakter używania auta ? Jeżdzisz codziennie , trasa/ miasto , chmurka/garaż ? Często Ci się zdarza niejako porzucić auto na kilka dni ? Ile tam masz przebiegu / na liczniku ? Od jak dawna jesteś właścicielem tego auta ? Od nowości ? Kupiłeś używany ? Co było robione z hamulcami do tej pory ? ......Czy to nie aby lokata kapitału :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz