[Golf4] Wymiana licznika.

15 Maj 2017, 15:16

Nie wiem czy ktoś mi pomoże ale zapytam.
Chcę wymienić sobie licznik, gdyż mam zwykły a chciałbym mieć z FullFISem. Jak kupowałem samochód to nie wiedziałem że golfy 4 mają już komputer pokładowy. Kupiłem już odpowiedni licznik i manetkę z przyciskami. Czy będę musiał ciągnąć dodatkowe kabelki z licznika do manetki oraz z licznika do komputera by otrzymywać info o spalaniu ?
lord07
Nowicjusz

Auto: Golf 6
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Maj 2017, 20:28

Obecnie masz całkiem analogowe zegary. Teraz musisz określić się, jaki licznik chcesz kupić - analogowy z fullFisem, ale tego było bardzo mało i jak znajdziesz to będzie drogo, A jak chcesz licznik na CAN-ie, to musisz wymienić sterownik silnika. Oprócz tego w zalezności jakie immo będzie, trzeba będzie zgrać eprom-a, wyciągnąc PIN i przeprogramować go. Trzeba też zrobić instalacje CAN. Ale są ludzie co to ogarniają. Pytanie tylko za jaką kasę...
Moim zdaniem nie bardzo się to opłaca.
Można jeszcze pomyśleć o 1/2 FIS, ale z tym też jest kombinowania troszkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Maj 2017, 12:28

Na początek podaj jaki masz kod licznik. Trzeba określić czy masz Can i jakie immo.
Wczoraj wymieniałem na 1/2 fis i poza wymiana manetki + dolożenie 4 kabelków z kostki od wycieraczek ktore 3 ida do zielonej kostki zegarow i jeden pod mase. Do tego jeszcze jeden kabel od pinu 32 kostki zielonej do skrzynki ktora jest w podszybiu pomaranczowa kostka pin 2. I od tego pinu dwa ciagniesz kabel do komputera (ja akurat ten kabel od kostki pomaranczowej do komputera juz mialem)
Od razu mozesz sobie dolozyc tempomat.
krzysiek2b6
Obserwowany

Auto: VW Golf IV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...
    Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...