Wymiana linki podnosnika szyby kierowcy

17 Cze 2011, 20:44

Znalazłem takie zestawy naprawcze na allegro:
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur301
Nowicjusz

14 Lip 2012, 16:24

Mija rok i powtórka z rozrywki. Tym razem obydwie szyby z tyłu. Z przednim mechanizmem dałem sobie spokój i kupiłem cały gotowy bo już nie miałem nerwów.

Mają chwilne wolnego postanowiłem naprawić tylne szyby. Kupiłem zestawy naprawcze...no i jest znowu problem.

Jakbym tego nie zakładał to albo linki są za krótkie, albo jak ścisne na max to na tym ślimaku to linka sie nawija brakuje mi doslownie 0,5 cm.

Czy ktoś wie jak to cudo poskłądać? Jest jakaś kombinacja? kolejność?

Przymierzając to oryginalej linki - długość zamiennika jest identyczna więc musi to jakoś pasować.
Poratujcie
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Lip 2012, 19:08

Zrobione...nie dałem za wygraną. Trochę pocięte palce ale działa. Dużo siły i kombinacji alpejskich i poskładane.
Najpierw ślizg, potem te plastiki na krańcach szyny, potem po 2 zwoje jednej i drugiej linki na ślimak i duużo siły żeby naciągnąć linkę pod oporem sprężyn i wrzucić ślimak na swoje miejsce. Przykręcamy silnik z zębatką na resztę i wszystko śmiga. Montaż i demontaż w drzwiach to też mały wyczyn (mały otwór żeby to lekko wyszło).
Pierwsza szybka to główkowanie jak to wszystko złożyć. Druga to 20 minut wliczając demontaż i rozbiórkę w celu wyjęcia zerwanej linki. Nie miałem czym porobić fotek ale może coś poskładam jak znajdę takie w necie żeby to objaśnić dokładniej.

Ogólnie - proste.
Koszt: 120 zł za dwa zestawy naprawcze
Satysfakcja własnoręcznej naprawy - bezcenne.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

23 Wrz 2013, 09:10

Z linka do podnosnika szyby nie jest prosto trzeba zanć zagadnienie dlatego polecam firmę AUTOLINKA Janki tel. 22 720 50 95 zrobia to "10".
MOTOLINIA
Nowicjusz

Auto: VW Caddy
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Rok produkcji: 2010

04 Mar 2015, 13:33

Duży wybór linek mają w Jankach w Auto Lince. Na stronie www.autolinka.com.pljest dokładny adres, generalnie łatwo trafić bo to zaraz przy CH. Oni robią linki już dekady, jeszcze mój ojciec u ncih zamawiał do swojej Łady dawno dawno temu ;-)
bormak
Nowicjusz

Auto: Leon
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...
    Francuskie dotacje na wymianę aut
    Francuski rząd wprowadził w 2020 roku dotację na zezłomowanie starego auta i zakup mniej emisyjnego samochodu. Premia wynosi 3000 euro na auto spalinowe lub hybrydowe o emisji CO2 poniżej 137 g/km oraz 5000 euro na pojazd ...