Wymiana oleju - czy do gazu jest jest jakiś olej specjalny?

08 Kwi 2008, 18:48

witam jestem posiadaczem opla astry 1 1,4 na gaz ma przejechane 97tys .mam pytanko bo za pare dni czeka mnie wymiana oleju czy do gazu jest jest jakis olej specjalny czy dalej lac mam syntetyk. pozdrawiam
mariuszjagoda
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

08 Kwi 2008, 19:01

Dobrze jest wiedzieć na jakim oleju silnik pracował do tej pory.
Na pewno nie wlewaj oleju o wyższej klasie niż dotychczas - może wypłukać nagary i naloty do których motor już się "przyzwyczaił" i skończy się to w skrajnym przypadku remontem silnika... :(

Silniki zasilane LPG nie wymagają żadnego specjalnego oleju. Jednak kilka firm firm produkuje olej specjalnie do takich silników. Nie należy się tym jednak zanadto sugerować. Są to z reguły oleje do silników o dużych i bardzo dużych przebiegach...

Jeśli nie wiesz jaki miałeś olej poprzednio (znaczy aktualnie) - poleciłbym Ci (biorąc pod uwagę przebieg podany przez Ciebie i przy załorzeniu, że traki jest faktyczny!) syntetyk lubv półsyntetyk...

Ja swojego (silnik ma ponad 400 tysięcy, od blisko 150tys. na LPG) zalewan już mineralnym, ale przy takim przebiegu jak podałeś nie należy popadać w skrajnośći... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990