Wymiana oleju Opel Corsa C 1.7 DTI 75KM ISUZU

09 Lip 2018, 21:26

Witam!
A więc tak..
Zbliża się "termin" wymiany oleju w moim aucie i zastanawiam się jaki mogę wlać?
Poprzedni olej to 10w40, przeglądając różne fora, przewija się olej 5w40. Tutaj kieruje do was zapytanie, jaki byście mi polecili wlać olej? Czy kontynuować 10w40, czy zmienić na 5w40 bądz też inny.
Jeszcze dodam że aktualny przebieg to ~158k
Paralityk23
Nowicjusz

10 Lip 2018, 10:09

Paralityk23 napisał(a):Zbliża się "termin" wymiany oleju w moim aucie i zastanawiam się jaki mogę wlać?
Sprawdziłeś jaki zaleca w instrukcji producent tego silnika? Na pewno będzie to pełny syntetyk który będzie rekomendowany ale warto sprawdzić dokładne jego parametry. Na stronie forum masz 5W40 oleje/auto/26305-opel-corsa-c-x01-1-7-dti-16v-75km

Druga sprawa to czy dolewasz oleju? Jeżeli tak to ile mniej więcej ml na 1000km?

W jakiej kondycji ogólnie jest silnik, jak go oceniasz?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 18:22

Wiesz co, instrukcji nie posiadam, ale przeglądając fora jak już wspomniałem pojawił się 5w40 i stąd moje pytanie. Natomiast jeśli chodzi o dolewkę... to jeżdżąc autem 10 miesięcy nie dolewałem ani razu, stan cały czas taki sam, prawie przy MAX( Dobrze czy źle?). Odnośnie ogólnej kondycji silnik oceniam średni z małym plusem.
Paralityk23
Nowicjusz

19 Lip 2018, 14:37

Wejdż sobie na oficjalną stronę Opla i tam jest instrukcja do pobrania w pdf!
Mateuo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...