Wymiana oleju poza ASO a gwarancja

19 Wrz 2017, 12:37

Witam

Mam póltoraroczną salonową Hondę CRV (2016). Czy mogę we własnym zakresie wymienić olej bez problemów z gwarancją? W ASO chcą 500pln za wymianę oleju. 6 miesiecy temu byłem na pierwszym rocznym przeglądzie typu A, gdzie zrobili mi dolewkę (przebieg 6000). Minęło 6 miesięcy (teraz mam 14000) i komputer wyswietla potrzebe wymiany oleju (bo jazda głownie po mieście).
Jak to się ma do gwarancji (auto w leasingu na działalnośc gospodarczą jakby co)?
Czy duzo zaoszczędzę wymieniając olej gdzieś indziej poza ASO?
Czy po wymianie oleju trzeba jakoś skasować inspekcję w komputerze?
Czy gdzieś sie taka wymianę wbija do książki czy raczej trrzyma fakturę jakby ASO kiedyś o to pytało?

pzdr
R.
rskalik
Obserwowany

Auto: Honda CRV IV
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

19 Wrz 2017, 19:18

Czytaj
http://www.motofakty.pl/artykul/serwiso ... ancji.html
rskalik napisał(a):Czy duzo zaoszczędzę wymieniając olej gdzieś indziej poza ASO?

Oleju nigdy nie wymieniałeś :?: Połowę zaoszczedzisz
rskalik napisał(a):Czy po wymianie oleju trzeba jakoś skasować inspekcję w komputerze?

Wchodzisz w menu i w informacjach przytrzymujesz 2s "enter" guzik na srodku
neo1977

19 Wrz 2017, 19:50

rskalik napisał(a):W ASO chcą 500pln za wymianę oleju
w innym warsztacie zapłacisz około 300. Ja proponował bym zostać w ASO bo w razie uszkodzenia silnika możesz zapomnieć o gwarancji, będą się wypierać że wiadomo jaki olej został zalany itd. Lepiej dociągnąć go do końca gwarancji w ASO
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Wrz 2017, 20:09

rskalik napisał(a):W ASO chcą 500pln za wymianę oleju.

500pln to może za cały przegląd :?: W ASO Mitsubishi za pozaplanową wymianę oleju(wymieniam częściej niż jest w książce) jest coś koło 100pln, mój olej i filtr.
A mówią, że mitsu to droga marka :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

26 Paź 2017, 12:24

Twoja sprawa co zrobisz, ja bym wymienił tak, żeby nikt nie zauważył, że coś zostało zmienione. Jest szansa, że dzięki temu zachowasz swoją gwarancję w ASO.
costucha
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4

26 Paź 2017, 15:07

Kup oryginalny filtr oleju i wymień olej nikt się nie zorientuje że w między czasie zrobiłeś wymianę. Jak masz karteczkę to ja zostaw i tyle.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Paź 2017, 17:59

Kacper napisał(a):Kup oryginalny filtr oleju i wymień olej nikt się nie zorientuje że w między czasie zrobiłeś wymianę. Jak masz karteczkę to ja zostaw i tyle.

No a gdzie potwierdzenie, że olej został planowo wymieniowny? Zwróć uwagę, że komputer pokazuje, że nadchodzi czas wymiany oleju. A skoro komputer pokazuje, to znaczy, że w serwisie ustawili przebieg i zapewne wpisali to w ksiażce serwisowej w rubryce "następna wymiana..." No i być może ( trzeba zerknąć do książki serwisowej ) sama ta książka ma rubrykę, co trzeba zrobić przy przebiegu 140 tys km.
Co do wymiany poza ASO - masz w linku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000