Wymiana oleju - prośba o polecenie warsztatu (Szczecin)

05 Lip 2009, 08:41

Witam od roku jestem posiadaczem mojego pierwszego samochodu i właśnie przyszedł moment na wymianę oleju. Jako, że nigdy jeszcze tego nie robiłem prosiłbym Forumowiczów o kilka wskazówek.
Chciałbym zakupić olej na własną rękę - nie w warsztacie obsługi. Stąd moje pytanie. Czy przyjeżdżając z własnym olejem każdy warsztat bez problemu wymieni mi olej?
Przepraszam jeśli moje pytanie jest z dziedziny nie do końca mądrych, ale na prawdę się nie orientuję. Więc jeśli macie jakieś sprawdzone miejsca w Szczecinie gdzie można taką usługę wykonać przyjeżdżając z własnym olejem za w miarę rozsądną cenę to proszę o podpowiedź.
Z góry dziękuję.
simao
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

05 Lip 2009, 13:31

Ja tobie polecam stację obsługi SIMAO Szczecin :wink: Jeśli masz prosty samochodzik to ta stacja poradzi sobie bez problemów.Musisz tylko kupić specjalny opaskowy klucz do odkręcania filtra oleju ,który wystarczy ci już do konca(koszt ok 15 zł), odkręcasz filtr oleju i przykręcasz nowy,pod korek spustowy oleju przy misie podkładasz płaski pojemnik 5 litrowy ,podnosisz podnosnikiem przeciwny bok ,odkręcasz korek spustowy i po problemie(silnik musi być gorący),czekasz aż silnik wystygnie ,nalewasz świeżego oleju .Wiesz jaka to prosta czynność?! :lol: Prawie tak trudna jak nalewanie paliwa na stacji .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Lip 2009, 22:30

Wszystko proste.. ale mogą pojawić się następujące problemy:
- zły dostęp do fitra
- bardzo zły dostęp do filtra
- zły dostęp do korka
- zerwany "gwint" imbusa, bądź to czym przykręcono korek
- nietypowy klucz korka
- nietypowy klucz na filtr
- zerwanie gwintu w misce
- problem z nową podkładką pod korek

Wystraszyłem znacząco? :D Czynność prosta, ale bez kanału bym się nie porywał, chyba że w Twoim samochodzie jest na prawdę bardzo prosto to sam podnośnik wystarczy.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

05 Lip 2009, 22:49

gki mam pytanie do ciebie :wink: czy to czarnowidztwo jest spowodowane posiadaniem ALFY?!Mam nadzieję,że Włosi nie sa przykrzy aż tak dla klientów swoich samochodów u mnie wymiana oleju trwa 5 minut(odkręcenie korka kluczem 13 oraz wyjęcie wkładu filtra)Podobnie jest w Renówce ale faktem jest,że tam muszę użyć zwykłej klamki do odkręcenia korka gdyż wejście jest kwadratowe ale po to ma się głowę by przejść przez rozum żabojadom !
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Lip 2009, 23:36

W kosiarce też olej wymieniam klamką :D nie wiem jaki tam klucz idzie specjalny ale klamka pasuje idealnie :D.

Co do czarnowidztwa, w każdym samochodzie jest inaczej, w nowszych jest coraz bardziej skomplikowanie - chodzi mi głównie o filtr. U mnie np. żeby go wykręcić bez zbytniego kombinowania i gumowych rąk trzeba wykręcić wydech - poluzować go. Przy korku miałem zerwany gwint imbusa, następna wymiana będzie dużo szybsza ale jak ktoś nigdy nie grzebał to trzeba się liczyć z niespodziankami.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

24 Gru 2011, 14:41

Mam sprawdzony warsztat gdzie bez problemu wymienią Ci olej. Możesz kupić olej na miejcu w dobrej cenie albo dać własny. Mają tam też filtry i wykonują przy okazji inne usługi. Można wymienić olej w skrzyni biegów, wymienić płyn chamulcowy lub chłodniczny, wymienić opony itp.
Warsztat pod szyldem Proauto znajduje się na ul. Łukasińskiego 134 w Szczecinie. Polecam
darekkk18
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...

18 Mar 2015, 17:12

tydzień temu olej wymieniałem w warsztacie samochodowym Slav Auto w Szczecinie. Znajdziesz ich przy ul. Golisza 10E. Śmiało jedź do nich. To pewny i zaufany warsztat.
dagmara8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2005
Auto: opel astra
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2016, 10:38

Cześć jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze trafiłem, proszę o wyrozumiałość :) Potrzebuję pomocy - korzystał ktoś może z usług KM AUTOCENTRUM przy Cieślaka 4, 78-400 Szczecinek ? chodzi mi głównie o wymianę oleju.
pawelautofan
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 1981
Auto: BMW
Silnik: 2.0
Paliwo: Hybryda

03 Lut 2016, 09:49

W Dołujach masz świetny serwis [reklama] zajmujący się między innymi wymianą oleju. Ja korzystam z tej sieci już od kilku lat jeśli chodzi o klimatyzację, olej i opony - przeważnie hurtem to wszystko robię i jestem zadowolony. Mają dobre ceny i pracują rzetelnie, nie to co w innych sieciówkach, w których potrafili mi na przykład źle wymienić łożysko, że chodziło jeszcze gorzej niż na starym.
KiKioU
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Przebieg/rok: 44tys. km
Auto: DAF

12 Lut 2016, 09:45

Euromaster zajmuje się wymianą olaju, serwisem klimatyzacji i przeglądem mojego auta. A gdy przychodzi pora na zmianę opon to i je kupuję w Euromasterze.
Szalony1258
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1966
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Man