REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest sama skrzyni i oleje w niej. Jeżeli olej wygląda dobrze nie śmierdzi spalenizną, a skrzynie pracuje dobrze bez żadnych problemów to warto przy takim przebiegu jak masz zastanowić się nad wymianą dynamiczną w której wymieniany jest cały olej w skrzyni. Jeżeli się boisz takiego zabiegu to możesz zrobić wymianę statyczną np. dwa razy w niewielkich odstępach czasu to pozwoli na pewno na lepsze odświeżenie oleju w skrzyni niż taka pojedyncza wymianaMMariusz napisał(a):Która metoda będzie bezpieczniejsza i bardziej przedłuży żywotność i przyzwoitą pracę skrzyni?
Najlepiej oddać samochód tam gdzie zajmują się profesjonalnie skrzyniami automatycznymi. Druga sprawa dobranie oleju jest tu kluczowe.MMariusz napisał(a):Najpierw zacznę u mechanika od wymiany statycznej, zobaczymy jaki będzie z niej olej ściekał
Jak by był czarny i śmierdział spalenizną to już byś zauważył niedomagania skrzyni w pewnych sytuacjach.MMariusz napisał(a):Podobno tak słyszałem, gdyby był lekko brązowy, to można byłoby się pokusić o wymianę dynamiczną, a gdy będzie czarny, śmierdzący spalenizną, to można spodziewać się problemów ze skrzynią.
raczej nie będzie bo jak się pojawią to już skrzynia za długo nie pożyjeMMariusz napisał(a):I jeszcze kwestia ilości opiłków?
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
MMariusz napisał(a):Nie wiem, czy w tej skrzyni był i kiedy wymieniany olej.
MMariusz napisał(a):W związku z tym ten olej może być już w złej formie.
MMariusz napisał(a):Najpierw zacznę u mechanika od wymiany statycznej, zobaczymy jaki będzie z niej olej ściekał. Podobno tak słyszałem, gdyby był lekko brązowy, to można byłoby się pokusić o wymianę dynamiczną, a gdy będzie czarny, śmierdzący spalenizną, to można spodziewać się problemów ze skrzynią. I jeszcze kwestia ilości opiłków?