Wymiana oleju w Seicento 900

24 Cze 2007, 13:09

Witam serdecznie.

Chciałbym zapytać forumowiczów o to na jaki polecili byście wymienić olej w Seicento 900.

Do tej pory jeździł na Mobil 1, ale to jeden z droższych oleji, czy możecie polecić taki by się dobrze sprawował i był tańszy ?

Z góry dzięki, i czekam na odp.
Najlepiej użytkowników, ekspertów, ale w gruncie rzeczy każdego kto ma pojęcie o tym o czym pisze :)

Pozdrawiam.
[EDIT]: do ArteK:
wiem że nie wlewa się bardzo dużo, ale zawsze pieniądz. Ale dzięki za 1 odp. ;)
Ostatnio edytowany przez Rofson, 24 Cze 2007, 20:33, edytowano w sumie 1 raz
Rofson
Nowicjusz

24 Cze 2007, 20:25

Witam,

Proponuję Castrol należy on do tych droższych ale warto jeździć na dobrym oleju. Poza tym do twojego silnika aż tak dużo tego oleju nie potrzeba ;)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Lip 2007, 10:30

Shell (ok.85zł/4l), ewentualnie Lotos (ok.60zl/4l) - ceny za półsyntetyki. Na takim jezdziłem mając SC.
Lejesz syntetyk czy półsyntetyk??
qra69
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

10 Lip 2007, 19:16

Hej

Ja Polecam shell hellix. Zresztą teraz mają nawet fajną promocję. Jak kupisz 4 litry oleju to mozesz zrobić przegląd całego samochodu w ich stacji Shell Autoserv za 15zł

Pozdrawiam
Redaktor_akumulator
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Lip 2007, 01:51

nie radze oszczędzać na oleju silnikowym,żywotność silnika określa jego smarowanie oraz chłodzenie nie wspominając o rozrządzie.najlepiej lej taki jak miałeś, jest to najbezpieczniejsze ponieważ oleje innych producentów podczas mieszania się potrafią zrobić sobie "grudki" które potrafią zatkać kanał smarowania co potrafi zrobić żeby silnik szlag trafił.
ciawar
Nowicjusz