Wymiana oleju w skrzyni biegów fiat cinquecento 700

26 Cze 2011, 16:48

Witam.chciałbym wymienić olej w moim cieniasie.wiem już że olej kupić 80W90 i już kupiłem orlen hipol 80W90.teraz mam pytanie jak go wymienić oraz czy 'wlew' oleju jest łatwo dostępny i można wlewać bańka od oleju czy trzeba stosować jakieś strzykawki itp.aha olej będę wymieniał na podnosniku i ceglach.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Lip 2011, 11:06

Spust olejowy znajduje się pod skrzynią,klucz imbusowy.
Wlew jest z boku kwadratowa śruba ,,14 " i wciskasz specjalną pompą olejową.
Lub bierzesz wąż,jednym końcem do wlewu zaś drugi wyżej silnika,wkładasz do niego pustą butelkę po silikonie i swobodnie olej sobie spływa.

Pozdrawiam.Pomogłem?
22233ab
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW JETTA II
Silnik: 1,6 70km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1991

01 Sie 2011, 08:37

bardzo pomogles dzięki.mam tylko pytanie ile tego oleju tam wejdzie bo mniej więcej wiem że 1.4litra a mam tylko 1litr czy dokupić czy tyle starczy?nie jest drogi bo ten co kupiłem był po 17zł.możesz dać jakąś aukcję z allegro z ta pompka olejowa?dzięki
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

11 Sie 2011, 16:53

Witam.Niestety nie nie jestem cały czas przy komputerze,taka praca. Ale jeżeli chodzi o ilość oleju do skrzyni to co piszesz wystarczy.Pytasz o pompę do wcisku oleju,w twoim przypadku ona jest ci po prostu nie potrzebna,bo z reguły wymiana oleju w skrzyni przebiega sporadycznie.Nie wiem czy na alegro są zapewne tak,wygląd pompy olejowej to taka ssawka ze sprężyną gdzie jest zasysany olej, po zwolnieniu blokady tłok pcha olej.Są też pneumatyczne,używane wszędzie tam gdzie jest utrudniony dostęp wlewu,jak i spustu bo tag że używana jest do wyciągania nie tylko oleju ale też różnych płynów. * Pozdrawiam *
22233ab
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW JETTA II
Silnik: 1,6 70km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1991

12 Sie 2011, 08:37

aha.dzięki.to najwyżej dam mechanikówi zarobić ile też może wziąć za wymianę a się nie będę brudzil.a tak zapytam ile kosztuje już taka pompka oleju najtańsza może jakiś link?tak żebym wiedział na przyszłość.
seba145
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...