-Bańka na zużyty olej
-Śrubokręt płaski i krzyżakowy
-Klucz 10
-Klucz imbusowy M6
-Klucz Torx T50
-Klucz 16
Kluczem 10 odkręcamy 3 i krzyżakowym 2 śruby osłony silnika po czym ją demontujemy, następnie spuszczamy stary olej, do korka idzie torx T50, w tym czasie gdy olej się zlewa należy zdemontować obudowę filtra powietrza, akumulator i jego kosz ( wszystko klucz 10). Następnie należy poluzować poduszkę silnika i przygotować coś aby podlewarować lub podwiesić silnik gdyż dostęp do 3 śrub jest niemożliwy inaczej.
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Silnik należy opuścić na tyle aby był dostęp do śrub. Po odkręceniu miski zdejmujemy filtr i zakładamy nowy, zwróć uwagę czy na nowym filtrze jest magnes który przyciąga drobinki, jeżeli nie to trzeba założyć stary. Zakładając nowy filtr trzeba dobrze się przyjrzeć czy jest osadzony prawidłowo i równo w otworze. Myjemy miskę i zakładamy nową uszczelkę. Warto przestrzelić sobie 2 śrubami wtedy uszczelka nam nie ucieknie.
Zakładamy i zakręcamy miskę, ważnę aby dokręcać śruby stopniowo. Lewarujemy silnik i zakręcamy do łapy, możemy przejść do nalewania oleju. Wlew oleju jest pod koszem akumulatora (klucz imbusowy M6)
Oleju powinno nam wejść ok 4.5 litra, ja zalałem 4,3L i sprawdziłem czy już się przelewa, przelewało się więc zakręciłem korek, złożyłem wszystko do kupy i odpaliłem auto. Do sprawdzenia poziomu musimy rozgrzać olej w skrzyni do ok 35-40 stopni po czym należy odkręcić korek (taki sam jak wlew) ten co na foto, jest obok miski. Po odkręceniu powinno się sączyć może nawet leciutko lecieć.
Zakręcamy korek, sprawdzamy czy wszystko jest podokręcane i można wsiąść do auta i przewachlować kilka razy D,N,R. To by było na tyle