Wymiana oleju Zafira 2.2

24 Cze 2010, 12:14

Chciałbym samodzielnie wymienić olej w Oplu Zafira 2.2 benzyna i nigdzie nie moge sie dopatrzeć filtra oleju. Prosiłbym o wytłumaczenie gdzie sie znajduje a nawet zdjecie jeśli było by to możliwe.
go5u

26 Cze 2010, 21:22

Ja wyczytałem coś takiego:

Zanim zaczniemy, musimy zaopatrzyć się w odpowiedni dla danego silnika olej oraz filtr. Wiadomości na temat ilości, lepkości i jakości oleju znajdziemy w książce obsługi
auta.

Korek spustowy oleju znajduje się w misce olejowej i jest zazwyczaj łatwo dostępny od spodu auta. Samochód stawiamy na równym podłożu, przy czym silnik przed rozpoczęciem operacji powinien być rozgrzany. Ciepły olej ma mniejszą lepkość, łatwiej spływa, a wraz z nim pozbywamy się równomiernie rozprowadzonych zanieczyszczeń.

Po wykręceniu korka spustowego i wlewowego oleju odkręcamy także filtr. Zarówno olej, jak i zużyty filtr (lub jego wkład, jeśli w danym aucie wymienia się tylko wkłady) trzeba zabezpieczyć - nie wolno go wyrzucać do śmietnika. Przepracowany olej jest substancją silnie zanieczyszczającą środowisko.

Gdy zużyty olej ścieknie do naczynia, zakładamy nowy filtr, przykręcamy korek spustowy (warto wymienić również jego uszczelkę), nalewamy nowy olej.

Co zrobić z przepracowanym środkiem smarnym? Nie ma firm i instytucji, które miałyby obowiązek bezpłatnego przyjęcia takiego odpadu, ale większość składnic złomu przyjmuje niewielkie ilości takich substancji. Zużyty olej przyjmie też większość warsztatów samochodowych - w ilościach hurtowych bywa on używany przez rafinerie jako surowiec do produkcji
nowych olejów, jest też spalany w specjalnych piecach.

Okazuje się, że wymiana oleju
poza serwisem to spory kłopot. Można to wprawdzie robić samemu, ale w warsztacie jest wygodniej.

A najlepiej napisz na forum Zafiry.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

26 Cze 2010, 21:40

Czyli że ten filtr wyjmę razem z korkiem spustowym?
go5u

26 Cze 2010, 21:45

Czyli że ten filtr wyjmę razem z korkiem spustowym?

Nie nie korek spustowy będzie w misce olejowej :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Cze 2010, 12:23

Gdzie jest korek to wiem tylko tego filtra nie wiedzę
go5u

27 Cze 2010, 14:32

go5u napisał(a):Gdzie jest korek to wiem tylko tego filtra nie wiedzę

Posłuchaj "starszego"-jedz do mechanika,wskocz w ciuch roboczy i dobrze kukaj co
on robi krok po kroku a jestem pewny ze następnym razem sobie sam poradzisz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Design of the Year - nagroda dla SKODY Octavia
    "Nagroda "Design of the Year" to wielki zaszczyt dla SKODY i ogromne wyróżnienie dla całego naszego zespołu. Nowa Octavia jest klasą sama w sobie pod każdym względem. Jej doskonałe proporcje, czyste i ostre linie nadwozia ...