Wymiana pasa(wzmocnienia) przedniego w Mondeo Mk I

02 Kwi 2009, 22:27

Witam

Mam pytanko czy jest możliwość bez cięcia blachy i wspawywania wymiany w Mondeo Mk I pasa przedniego z wzmocnieniem.Autko miało lekką stłuczkę , zdemontowałem zderzak i jest wgniecione wzmocnienie przednie muszę się dostać do chłodnicy + chłodnicy klimy bo mi poleciały ale zastanawiam się czy jak kupie drugie takie samo autko (anglika) czy bez problemu mogę to zrobić na własnym podwórku czyli wymiana chłodnic + pas przedni z wzmocnieniem i błotnik.Proszę o porady czy już to kiedyś ktoś z Was robił.Wstawiając autko do blacharza będzie to nieopłacalne.Z góry dzięki za odpowiedzi.
Rupek
Nowicjusz

03 Kwi 2009, 21:54

Ja u siebie po lekkiej stłuczce w słupek (koleżanka) miałem do wymiany zderzak, maskę, chłodnice, belke przednią dolną (wzmocnienie). Allegro (belka używ. -70zł z przesyłką, chłodnica 100zł.) Maske poklepałem, szpachlowałem, podkład i lakier ok 200zł. Belke starą wycięłem a używaną wspawałem u blacharza migiem bez problemu. Remont wyniósł mnie ok.500żł. Bo spawacz mi to spawał i 50 wziął. A tak musiałbym ze 2000zł dać za nową belke+chłodnica+maska+zderzak(który nie wygląda źle po mojej robocie) i nie wiem czy bym się w tych pieniądzach zmieścił. Sam robiłem i jestem zadowolony. Teraz po 1,5roku widze że lakier lekko pęka, ale nie dziwie się bo wiem że tej maski żaden blacharz by nie robił. A ja ją zrobiłem prawie perfect. Ale do rzeczy. Myśle że jak masz troche pojęcia w mechanice i spawaniu to sam bez problemu naprawisz swoje auto nie gorzej niż nie jeden podwółrkowy Blacharz-lakiernik
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

04 Kwi 2009, 01:02

Kwestia jest tego typu że jest to wersja z klima :) albo :( i chyba delikatnie naciągnę przód (miejsce gdzie maska się domyka) dospawam nowe wzmocnienie ,lampy i błotnik,chłodnica i skraplacz(klima) jeżeli w tym samym kolorze znajdę (bo lakiernik nie opłacalna inwestycja) ale jeżeli jest ktoś tu kto to wszytko zrobi za ok 1500(w kolorze)zł to chętnie się pofatyguję MK I 93 1,8 kombi na klimie lub kupię Mondeo Kombi 1,8 (93),klima (GLX) do 2 tysi zależy od koloru.Pozdrawiam albo zrobię tak jak piszesz dzięki za słowa otuchy...
Rupek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...