Wymiana płynu chłodniczego starego typu IAT na OAT

27 Kwi 2018, 01:31

Witam,
Kupiłem samochód prawdopodobnie zalany płynem chlodniczym wykonanym w starej technologii IAT (tak podejrzewam bo płyn jest zielony). Chciałbym wymienić plyn na nowy OAT, wiem że nie należy mieszać tych płynów razem bo można zrobić sobie kuku i tutaj pytanie czy przed jego zalaniem powinienem wyczyścić układ chłodzenia czy lać bez czyszczenia? Wiem że nawet przy spuszczeniu starego płynu w bloku silnika zostanie go jakąś część i nie bardzo się orientuję jak zrobić żeby było dobrze.
Dzięki i pozdrawiam
kubek1991
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2009
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B5 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Kwi 2018, 16:05

Jak nie można spuścić bezpośrednio z bloku to proponuję użyć wody do płukania układu. Wtedy będą małe szanse że gdzieś w układzie zostanie trochę starego płynu.

Jaki to samochód i jaki silnik w którym chcesz wymienić ten płyn?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Lexus LS - ponad 2500 bieżących udoskonaleń
    Od premiery w roku 2006, dotychczasowa generacja LS przeszła ponad 2500 bieżących udoskonaleń, zaś najnowszy LS dodaje do tego kolejne 3000 zmian, a wśród nowych elementów oraz innowacji technicznych znalazły ...