Wymiana przedniej szyby w nowym samochodzie

28 Lut 2021, 14:11

Przy odbiorze nowego auta znalazłem kilka zarysowań na przedniej szybie po stronie kierowcy, w tym jedno dosyć głębokie. Byłem w warszatatach wymieniających szyby i pracownicy ocenili to jako drobne zarysowanie, nie pęknięcie. Nie powinno to postępować. Problem jest raczej kosmetyczny, ale irytuje mnie to, że odbierając nowy samochód z salonu, mam na dzień dobry przednią szybę zarysowaną.

Dealer nie zgodził się na rekompensatę, zaproponował wymianę w ramach gwaranacji w serwisie ASO, który obsługuje kilka podległych marek.

Czy warto wymieniać w tym wypadku szybę? Szyba jest z ogrzewaniem, czujnikiem deszczu. Obecna jest również kamera. Obawiam się, że wymiana szyby może przynieść więcej szkód, np. nieszczelność, uszkodzenie lakieru czy tapicerki. Zakładam, że w serwisie ASO nie wymieniają szyb zbyt często.
ironn
Nowicjusz

28 Lut 2021, 14:19

Tu niestety decyzja należy do ASO. Chcą wymieniać na gwarancji, to niech wymieniają. Auto jest na gwarancji, więc jak spaprają robotę, to będą naprawiać.
Ale raczej nie powinno być problemu. W ASO dość często wymieniają szyby - są przecież samochody z szybami pękniętymi, rozbitymi itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2021, 10:48

Rdza na podszybiu wskutek nieprawidłowego montażu może wyjść po okresie gwarancji? To nie jest tak, że fabrycznie szyba jest lepiej przyklejona, uszczelniona niż po ręcznej wymianie? Poza tym dochodzą jeszcze elementy doklejone do szyby - czujnik z kamerą, lusterko.
dzięki
ironn
Nowicjusz

03 Mar 2021, 10:53

Jeżeli drażni Cię problem to wymień ta szybę, właściwa wymiana nie ciągnie za sobą konsekwencji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2021, 11:09

Dzięki za pomoc. W takim razie wymienię szybę. Irytują mnie te zarysowania, a przede mną (mam nadzieję) jeszcze długi czas użytkowania.
ironn
Nowicjusz

03 Mar 2021, 12:03

Ja bym wymienił skoro drażni Cię to porysowanie na niej, a ASO zaproponowało to w ramach gwarancji. Po takiej wymianie powinno wszystko funkcjonować prawidłowo. Oczywiście warto posprawdzać działanie wszystkich systemó które powiązane są z czujnikami przyklejonymi do szyby. Na pewno ich test zostanie przeprowadzony przez serwis ale samemu też dobrze jest na to zwrócić uwagę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne