Wymiana rozrzadu - WAZNE!

01 Kwi 2012, 15:19

Hej - mam do was pytanie - otoz jaki rozrzad kupic? Jak patrzylem na allegro do mojego auta sa od 220zl do 350+ zl jakie one daja roznice? Poza tym co przydaloby sie jeszcze wymienic przy niedawno zakupionym aucie (poza klockami i rozrzadem) ? Co jeszcze w silniku ma kluczowe znaczenie na przyszlosc (pokroju rozrzadu)? Pasek klinowy, cos w tym stylu? To bardzo wazne, bo chce zrobic sobie liste i pozamawiac jak najszybciej - zeby mi przypadkiem nie strzelil ;) Roznie bywa, zwlaszcza kiedy nie masz 100% pewnosci kiedy ostatnio byl wymieniany.

ps. przegladam allegro i zauwazylem same paski (bez reszty) za 70zl - czemu sa takie tanie i czy taki sam pasek da rade?

Malo wiem w temacie rozrzadu, jaka marka bedzie najlepsza? Pomozcie...
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
  • 01 Kwi 2012, 16:18

witam co do tego za jaka cene chcesz dostac czesci do wymiany rozrzadu to przede wszystkim zalezy od producenta tych czesci...tzn jakiej firmy sobie wybierzesz...przy wymianie rozrzadu wez pod uwage kupna paska , rolek i napinacza..
    A co do tego co oprócz rozrzadu powinienes wymienic w aucie po jego zakupie:
    1..to warto przyjzec sie barwie olej czy nie jest zbyt ciemna a nawet czarna...jesli zachodzi potrzeba to wymienic olej wraz z filtrem...warto to zrobic bo niewiesz kiedy byl poprzednio wymieniany.
    2..sprawdz stan paska od alternatora ..warto go wymienic bo jak strzeli to pradu zostanie ci tylko tyle co w akumulatorze a na tym daleko nie pojedziesz.
    3...sprawdz stan płynu hamulcowego w zbiorniczku...jesli jest ok to ok...ale jesli masz zamiar troche dluzej tym autem pojezdzic to pamietaj ze plyn hamulcowy powinno sie wymieniac co 2-3 lata....najlepiej zrobic to np.podczas wymiany klockow..bo i w tym i w tym przypadku trzeba odpowietrzyc uklad.
    4...jesli posiadasz wspomaganie warto sprawdzic stan plynu w zbiorniczku od wsp[omagania i jego barwe..plyn taki to chyba co 3-4 lata sie wymienia..i to zwykle jak zauwazysz ze krecenie kierownica sprawia ze musisz uzyc sporej sily w rekach...mozesz takiej wymiany dokonac po zakupie auta..jak kto chce..wtedy bedziesz wiedzial co i kiedy wymieniales.
    5..sprawdz jeszcze w jakim stanie jest filtr powietrz..jesli jest mocno zakurzony..powinienes go wymienic.
    Dizio
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2002

01 Kwi 2012, 16:26

Powinienes takze podlaczyc go pod kompa moze jakis czujnik ,sterownik siadl i stad te rozne wariacje
    Mozesz takze wykonac analize spalin...powodzenia!
    Dizio
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2002

01 Kwi 2012, 18:36

Wspomaganie chodzi bardzo dobrze, pasek alternatora wyglada dobrze - da sie to ocenic po samym wygladzie? Widac na nim dobrze te cyfry, wszystko wyglada okay - mimo to wymienic? Czy zostawic?

Przy wymianie plynow trzeba je "spuscic", a potem wlac nowe, czy mozna lac jakby nowe na stare?

Ile za to wszystko na oko wezmie przecietny mechanik? Tak na oko... (nie liczac czesci)
    ...
    numberOne
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Olsztyn
    Prawo jazdy: 10 03 2011
    Przebieg/rok: 32tys. km
    Auto: mam
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...