Wymiana silnika LF17 - zakup używanego

29 Paź 2014, 16:40

Witam,

Jakiś czas temu zatarłem silnik – Magda 2.0 benzyna + LPG, 2002 rok, 141KM. Z racji tego, że silnika – według czterech mechaników u których byłem – nie opłaca się remontować, chcę kupić motor używany. Obecny zatarty silnik ma oznaczenie LF17. Pytanie brzmi – czy mogę kupić silnik z innym oznaczeniem – LF24 – o takiej samej mocy z Mazdy z 2003 roku i czy będzie on pasował? Chodzi mi o goły słupek bez osprzętu. Pokrywy zaworów i w tym zatartym i w FL24 są aluminiowe. Tyle wiem. Czy mimo wszystko lepiej szukać silnika z takim samym oznaczeniem jak obecny? I jeszcze kwestia głowicy bo przecież gaz zamontowany i czy do silnika LF24 będzie pasować głowica z obecnego motoru?

Z góry dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie nurtujących mnie kwestii.
PhoBiaB
Nowicjusz

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...