Wymiana stacyjki, a stare kluczyki - co z immobilizerem?

02 Mar 2021, 21:32

Witam
Sprawa dotyczy citroena C4 grand picasso 2007 1,8.
Powoli rozpada mi się stacyjka co powoduje że muszę ją wymienić, mam dwa kluczyki jeden prawie nieużywany.
Kluczyki są w obudowie z trzema przyciskami. Moje pytanie jest takie - czy po wymianie stacyjki wystarczy że przełożę grot nowego klucza do starej obudowy (zakładam że pastylka imobilaizera jest w obudowie) może się mylę ?? czy jest to większy problem?
Z góry dzięki
koragreg
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TYCHY
Auto: Citroen C4 Grand Picasso
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

03 Mar 2021, 11:21

koragreg napisał(a):czy po wymianie stacyjki wystarczy że przełożę grot nowego klucza do starej obudowy (zakładam że pastylka imobilaizera jest w obudowie) może się mylę ?? czy jest to większy problem?
Transponder jest w obudowie kluczyka. Wymiana samego grotu nie powoduje konieczności ponownego kodowania transpondera. Jednak patrząc na stacyjne to pewnie jest z nią zintegrowany nadajnik immo. Czasem można go łatwo oddzielić od bębenka, a czasem praktycznie jest to nie do zrobienia i trzeba wymieniać całość z kodowaniem nowego immo.

Zastanawiam się tylko czy nie taniej by Ci było zregenerować wkład stacyjki. Spróbuj się dowiedzieć o taki zabieg. Zostaną Ci wtedy te same klucze. Musisz pamiętać, że jeszcze jest zamek w drzwiach z nich otwierany.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35