Wymiana swiec żarowych

22 Lut 2011, 09:36

chce uzyskać instrukcji wymiany oraz sprawdzenia świec żarowych ww t4 jestem kobietą i nie wiem jak to zrobić nie mam nikogo kto mógł by mi o tym powiedzieć a juz troszkę wiem .. :???: czekam :!:
madzia207
Nowicjusz

Miejscowość: PIŁA

22 Lut 2011, 23:00

Najprościej świece żarowe można sprawdzić dotykając jednym końcem przewodu do + na akumulatorze a drugim to świecy i sprawdzić czy widać iskrę. Można też wykręcić świece żarowe i doprowadzając 12V zobaczyć czy się grzeją. Do świec dochodzi listwa napięciowa i po niej można zorientować się gdzie znajdują się świece. Trzeba uważać bo podczas nieumiejętnego wykręcania świecy (mogą być zapieczone) można uszkodzić gwint i głowice.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

26 Lut 2011, 07:31

lukker napisał(a):Najprościej świece żarowe można sprawdzić dotykając jednym końcem przewodu do + na akumulatorze a drugim to świecy i sprawdzić czy widać iskrę. Można też wykręcić świece żarowe i doprowadzając 12V zobaczyć czy się grzeją. Do świec dochodzi listwa napięciowa i po niej można zorientować się gdzie znajdują się świece. Trzeba uważać bo podczas nieumiejętnego wykręcania świecy (mogą być zapieczone) można uszkodzić gwint i głowice.

Częściowo racja a częściowo nie. Świece bez wykręcania sprawdzałem ostatnio w swoim T4 - pięknie przewodziła prąd, była iskra a po wykręceniu okazało się że grzeje się tylko niewielki pierścień u samej góry świecy. Natomiast tam gdzie powinna się grzać nie działo się nic.
Po drugie - z opisu śmiem twierdzić że masz diesla AAB więc nie sprawdzisz świec bo dwie ostatnie są za pompą paliwa. Może udać Ci się wykręcić przedostatnią (z wkręceniem zobaczysz sama jak będzie) ale ostatniej nie da się wykręcić. Nie dość że za pompą to schowana za kopułą głowicy.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi SQ5 TDI - silnik V6 diesel Biturbo o mocy 313 KM
    Silnik 3.0 TDI z podwójnym turbodoładowaniem generuje olbrzymią moc 230 kW (313 KM), a jego maksymalny moment obrotowy wynosi 650 Nm i jest dostępny od 1450 do 2800 obr/min. Audi SQ5 TDI dostępne jest na rynku od 2013 ...
    Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...