Wymiana szczęk tył Freelander rok 2000

21 Wrz 2011, 17:32

witam kolegów mam pytanie odnośnie wymiany szczęk w bębnach w frelku z 2000 roku , czy jest to dość prosta sprawa czy są jakieś niespodzianki . Mam zamiar wymienić bo już żeby ręczny trzymał musiałem podkręcić przy dźwigni a dowiedziałem się że tam są samoregulujące się więc jak nie trzyma ręczny to znaczy że już najwyższy czas na wymianę za porady z góry dzięki Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

21 Wrz 2011, 19:48

rozumię że po podkręceniu ręczny trzyma, jeśli tak i jeśli przy hamowaniu nie trze metal o metal, to spokojnie możesz dalej jeździć. sama wymiana nie jest skomplikowana. jednak przy większym przebiegu na bębnie (efekt wytarcia) powstaje na obwodzie kołnierz, który nieco utrudnia zdjęcie bębna (poszukaj, było o tym na forum). jeśli robota ta cię nie przeraża, to co jakiś czas warto do bębna zaglądnąć, środek przeczyścić i "rozruszać' samoregulatory, które potrafią przyblokować szczęki (zobacz czy bębny nie grzeją się nadmiernie). zobaczysz tez w jakim stanie są okładziny
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

24 Wrz 2011, 18:53

witam dziś zabrałem się za wymianę szczęk poszło dość gładko , choć ze zdjęciem bębnów troszkę się namęczyłem trzymał lekki rant na bębnie , no i okazało sie że szczęki sa w stanie bardzo dobrym porównując z nowymi grubość okładziny oceniam na 80 % więc po sprawdzeniu cylinderków czy aby gdzieś nie cieknie zeszlifowaniu rantu w bębnie pozostawiłem stare szczęki :D Pozdrawiam zwłaszcza kolegę @ friluś1 miał racje :P
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

24 Wrz 2011, 21:37

też to przerabiałem
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...