Wymiana turbo - uszkodzenie silnika - czy zostałem oszukany????

12 Cze 2018, 04:15

Witam
Prosba o opinie
Jakis czas temu w trasie spadla mi moc samochodu i zassalo olej. Zjechalem z trasy i zawolalem pomoc drogowa, podejrzewajac ze padlo trubo. Samochod wyladowal w warsztacie gdzie potwierdzono usterke proponujac wymiane turbo na regenerowana badz nowa - sugerowany koszt regerneracji byl niewiele nizszy niz nowej - zdecydowalem sie na nowa. Po ponad miesiacu! zostalem poproszony o odbior naprawionego samochodu. Po przejechaniu 5km! samochod stracil moc , zaczal klekotac silnik - od razu wykonalem do warszatu tel. Odebarli samochod - sprawdzili mowiac ze turbo jest ok ze wszystko z ich strony zostalo zrobione wlasciwie a teraz padl silnik i proponuja jego pelna naprawe
- samochod - volvo c30 1.6D 2009
- calkowity koszt wymiany turbo - 4000 (nie chca przekazac mi gwarancji turbo twierdzac ze ta powinna byc u nich - czy to wlasciwa praktyka?)
proponowany koszt naprawy silnika 6000 (uzywka to 3500-4000)
wartosc rynkowa - ok 18 tysi
Czuje sie oszukany , warsztat mowi ze w zakresie diagnozy i wymiany turbo nie maja sobie nic do zarzucenia
Czy jestem po prostu pechowcem ze padl silnik (nie wiadomo jeszcze dokladnie co) czy jednak mam prawo domagac sie zadoscuczynienia od warsztatu?
Prosba o opinie - nie jestem mechanikiem
cshv23
Obserwowany

Auto: volvo
  • 12 Cze 2018, 06:55

No oczywiście podczas awarii silnik mogł się przytrzeć ale dziwne jest to że mechanik nie sprawdził auta po naprawie.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Cze 2018, 09:41

cshv23 napisał(a):Po przejechaniu 5km! samochod stracil moc , zaczal klekotac silnik - od razu wykonalem do warszatu tel. Odebarli samochod - sprawdzili mowiac ze turbo jest ok ze wszystko z ich strony zostalo zrobione wlasciwie a teraz padl silnik i proponuja jego pelna naprawe
    Trochę dziwna sprawa silnik od tak sobie nie pada i najpierw są jakieś tego oznaki i w warsztacie po wymianie turbo powinni to moim zdaniem wychwycić. Tym bardziej że musieli wykonać jazdę próbną i wtedy nic nie zauważyli?
    Oczywiście mogło tak się stać jak napisał @Kao ale moim zdaniem było by widać że silnik nie pracuje poprawnie.

Co dokładnie się stało w tym silniku że warsztat określił to jako "silnik padł"? Dowiedz się dokładnie jaka jest przyczyna.

Sprawdziłeś może stan oleju w silniku jak problem pojawił się?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!