Wymiana wszystkich żarówek Ford Focus MK2 FL

02 Lut 2016, 19:52

Witam. Od razu chciałem powiedzieć ze jestem świeżakiem jeżeli chodzi o motoryzację :bored: . I dopiero co zakupiłem od pierwszego właściciela autko w/w. I postanowiłem że wymienię prawię całe oświetlenie zewnętrzne na LED z zwykłej żarówki. Zakupiłem jak na razie żarówki LED postojowe. Ale potrzebuje żarówkę do świateł krótkich i długich. Ale nie wiem które wybrać i jakie byście polecili na allegro :) (chodzi o jakość oświetlenia i wygląd). W tylnych lampach mam żarówki dwuwłóknowe (postojowa z stopem) barwy czerwonej typ BAZ15D (niesymetryczny bolec). Proszę o pomoc zielonemu :mrgreen:
Wnk12
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 12 1992
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus MK2 FL
Silnik: 109KM 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Lut 2016, 21:52

Żarówki ledowe do świateł mijania i drogowych to tylko dekoracja, która nie powinna w ogóle być dopuszczona do handlu. Kup sobie do lamp przednich dobre markowe żarówki np. Narva i będziesz zadowolony. Co zaś żarówek led do lamp tylnych - nie tylko sama żarówka daje światło, ale równiez jej odbicie z odbłyśnika. Diody może i świecą jasno, ale dają słaby rozbłysk, także może dojść do sytuacji że wymienisz wszystko na diody, pieniądze wywalisz, a lampy będą ci świeciły jak kaganki na jeleni łój ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

02 Lut 2016, 23:59

Rozumiem. Masz racje zainwestuje w lepsze żarówki i będzie dobrze :) dzięki za odpowiedz ;)
Wnk12
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 12 1992
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus MK2 FL
Silnik: 109KM 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Lut 2016, 12:05

Obejrzyj sobie link poniżej - tu gość robi doświadczenia z różnymi żarówkami, w tym z takimi ledowymi mającymi zastąpić tradycyjne:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Anjin
Zaawansowany

08 Lut 2016, 21:46

Anjin napisał(a):Żarówki ledowe do świateł mijania i drogowych to tylko dekoracja, która nie powinna w ogóle być dopuszczona do handlu.

Nie zgadzam się, że to tylko dekoracja, na yt są filmy pokazujące jakość. Natomiast przy samodzielnej zmianie może być problem, żarówki Ledowe muszą mieć poziomowanie i bodajże spryskiwacz.
Zgadzam się, że lepiej kupić zwykłą żarówkę dobrej firmy, niż samodzielnie wymieniać.
jeżeli zależy Ci na efekcie wizualnym to od Osram możesz wziąć LED daytime running light i zamontować sobie w aucie. Do tego jakaś dobra żarówa i w drogę.
makumba
Nowicjusz

Auto: Lanos

08 Lut 2016, 21:50

Zanim zaczniesz pisać bzdury, to zapoznaj się z materiałem z linku powyżej - w filmie widać ledowe niby-żarówki, które świecą na pół metra i nawet się jako dekoracja nie nadają. A tobie chyba ledy pomyliły się z xenonami, że piszesz o spryskiwaczach i samopoziomowaniu.
Anjin
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...

18 Lut 2016, 14:58

jeśli żarówka ledowa nie ma soczewki dobrej to można ją o kant rozbić.

Osobiście nie kombinowałbym bo może to się odbić na bezpieczeństwie, skończyć się mandatami etc. Lepiej zamontować dobrego Osrama i będzie ok. Efekt ten sam wizualny a bezpieczeństwo o wiele większe. I jest homologacja!
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001