WYMIANA ŻARÓWEK OŚWIETLAJĄCE ZEGARY W NISSAN ALMERA SLX

17 Wrz 2012, 20:35

Witam, planuję wymianę żarówek oświetlających zegary w nissanie almera slx 1.6 1999r. na kolor CZERWONY.

Jestem w tym zielony i dopiero zaczynam zabawy z samochodem, ale jakoś udało mi się wyjąć "liczniki"..

Tak wygląda przód :

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

a tak tył:

A tak żarówka :

No właśnie tu jest problem.. Na żarówkach napisane jest tylko Toshiba V-2. Nic mi to nie mówi i nie mogę znaleźć żadnych zamienników itp.. Potrzebuję dobrze świecących i tanich żarówek, oczywiście pasujących.. Poza tym są tam też inne żaróweczki oświetlające np. rezerwe itp.. ich mam rozumiem nie zmieniac?
Pomocy..
DanDun
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 2012
Auto: Nissan almera slx
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Wrz 2012, 22:58

Szczerze odradzam podświetlania zegarów na czerwono. Może fajnie będzie wyglądało, ale na dłuższej trasie będzie męczył taki kolor. Jeśli jednak zdecydujesz się na wymianę żarówek to musisz kupić żarówki z takim samym cokołem (tym plastikiem). 12V DC. Nie musi być firmy Toshiba.
[link do oferty na Allegro wygasł]
tutaj masz coś podobnego.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Wrz 2012, 23:09

Myślę że mogły by pasować BX8, 4d 12V 1,3W firmy OSRAM to chyba zamiennik tych oryginalnych [link do oferty na Allegro wygasł]
Możesz wymontować taką żaróweczkę, podjechać do ASO Nissana i zapytać czy mają takie zamienniki, lub niech ci powiedzą jakie kupić. W liczniku są chyba dwa rodzaje żaróweczek dłuższe i krótsze, ale cokół jest jeden dla wszystkich.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

18 Wrz 2012, 06:30

Te aukcje co wysłaliście nie wyglądają tak jak moja żaróweczka :/ Nie widzę tam żadnego "czegos" żeby tę żarówkę wkręcić w panel a i blaszki są o wiele wyżej :/

Ps. doszukałem się napisu na żarówce "Toshiba 14V 2WL" .. Chce czerwone żarówki dosyć mocno świecące żeby pasowały :<<
DanDun
Nowicjusz

18 Wrz 2012, 07:10

Hm.. pojawił się chyba jakiś problem.. Musiałem na chwile z powrotem przykręcić zegary w samochodzie. Podłączyłem przekręciłem zapłon - radio się włączyło, ale gdy włączyłem światła to radio zaczęło 'wariować' migać itp.. wylaczylem i znów włączyłem i znów.. Potem radio zaczęło działać, ale gdy zapalałem silnik to był taki odgłos jakby ledwo odpalił.. tak jakby w spowolnionym tempie :/ Po kilku razach odpalał normalnie.. Czy to może być wina żarówek, które włożyłem np. odwrotnie czy też zimna na dworze? Nigdy nie miałem problemu z akumulatorem :/
DanDun
Nowicjusz

18 Wrz 2012, 10:22

DanDun napisał(a):gdy zapalałem silnik to był taki odgłos jakby ledwo odpalił.. tak jakby w spowolnionym tempie :/ Po kilku razach odpalał normalnie..

Prawdopodobnie przysiadł akumulator, warto przejechać kilkanaście km żeby się podładował, albo podłączyć pod prostownik. Co do żarówek to będziesz miał problem ze znalezieniem identycznych i jeszcze z innym kolorze. Tu dostałeś alternatywę która powinna pasować. Zawsze można zamówić jedną sztukę i sprawdzić jak będą pasowały to wtedy masz szersze pole do szukania kolorowych zamienników żarówek.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
    Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...

18 Wrz 2012, 14:14

Weź tą żarówkę i pojeździj po elektroniczno-motoryzacyjnych sklepach, w którymś znajdziesz na 100% to czego potrzebujesz. Możesz kupić zwykłą diodkę i złączyć/zlutować z cokołem, to też zadziała.

Możesz też kupić 2x mocniejsze żarówki tyle, że na 24V.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel