Wymiana żarówki w przednim reflektorze - Peugeot 5008

13 Gru 2023, 11:17

Witam serdecznie,
Pisze z prośbą o pomoc, wybaczcie ale nie jestem doświadczony, auto mam od niedawna :)
Przednia żarówka z lewej strony reflektora przestała działać. Peugeot 5008. Czy to żarówka H7?
Słyszałem że łatwo ją wymienić, ale po odkręcaniu znalazłem gniazdo przy gwincie.
Podsylam fotki aby lepiej zobrazować.
Da rade samemu ogarnąć czy jakiś serwis potrzebny?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pawbyks
Nowicjusz

13 Gru 2023, 11:19

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pawbyks
Nowicjusz

13 Gru 2023, 11:57

Pawbyks napisał(a):Da rade samemu ogarnąć czy jakiś serwis potrzebny?
Da radę, po prostu potrzebujesz nowych żarników. Nie dotykaj tylko bańki od żarnika gołymi palcami a najlepiej starać się go w ogóle nie dotykać.

To nie jest żarówka H7 tylko jakiś tani Chiński zamiennik żarnika wyładowczego D1S.

Pawbyks napisał(a):Przednia żarówka z lewej strony reflektora przestała działać. Peugeot 5008
Tam masz żarnik typu: D1S z podstawą: PK32d-2. Żarniki najlepiej wymieniać parami bo wtedy nie będzie widocznej różnicy między lewym a prawym reflektorem tym bardziej że nie wiesz jaką temperaturę barwy mają obecne żarniki w tym ten przepalony.

Tu są te chińskie zamienniki [link do oferty na Allegro wygasł] i nie polecam ich kupować.

Jak już chcesz to można pomyśleć nad czymś takim jak tu Hoalte Premium [link do oferty na Allegro wygasł] lub zwykłe Hoalte Basic [link do oferty na Allegro wygasł] mają niezłe opinie i przystępną cenę.

Oryginalne typu Philips, Osram to wydatek od min. 150 zł za sztukę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Gru 2023, 12:06

To co trzymasz w ręce, to palnik ksenonowy typu D1 35W ( tak jak masz tam napisane ). Potocznie mówi się na to żarówka ksenonowa ). Pozostaje jeszcze pytanie, jaka to jest barwa światła ( 4000K, 6000K, 8000K czy inna ). Bo jak ta ma np. 4000K, a ty kupisz 8000K, to będą świeciły rożną barwą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2023, 16:16

Dziękuję pięknie panowie. Dobrego dnia życzę!
Pawbyks
Nowicjusz

13 Gru 2023, 18:03

Daj znać jakie żarniki kupiłeś i czy po wymianie jest wszystko ok :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...