Wymiana zatartego silnika 2.0 TDI BMA na inny

22 Mar 2017, 12:11

Cześć.

Posiadam VW Passat B6 2.0 TDI z silnikiem o oznaczeniu BMA.
Silnik niestety uległ zatarciu. Chcę kupić drugi silnik najchętniej kompletny z osprzętem.
Czy mogę do samochodu gdzie obecnie siedzi silnik o oznaczeniu BMA założyć silnik BMP, który wydaje mi się bardzo podobny. Czy wszystko będzie współgrało? Czy trzeba by wymienić silnik wraz z komputerem sterującym?
Silnik BMP jest dużo popularniejszy co za tym idzie łatwiejszy do kupienia.
Przyglądając się tym dwóm silnikom wydaje mi się, że są one do siebie podobne, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc proszę o Waszą pomoc, czy da się do obecnego BMA włożyć silnik o innym oznaczeniu i wszystko będzie hulać.

Pozdrawiam
Patrykcrazys
Obserwowany

Auto: Passat B6

23 Mar 2017, 14:23

Patrykcrazys napisał(a):czy da się do obecnego BMA włożyć silnik o innym oznaczeniu i wszystko będzie hulać
Nie koniecznie może być dobrze.

Trzeba posprawdzać cały osprzęt silnika żeby nie było później wtopy. Przy silniku BMP masz świece żarowe ceramiczne pracujące na około 7V, a u ciebie w BMA są stalowe które pracują na 4,4V to pierwsza różnica.

W BMA nie ma chyba wałków wyrównoważających (tu nie jestem pewien w 100%), a w BMP są.

BMA jest 16 zaworowy a BMP ma 8 zaworów.

A tu masz opinię na naszym forum na temat BMP passat-b6-silnik-2-0-tdi-bmp-140km-8-zaworowy-vt81391.htm

Który masz rok tego Passata bo te silniki BMA były chyba do 2008, ale tylko na Belgię dlatego to tak ciężko dostępny silnik.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999