Wymiana zegarów + montaż centralnego zamka (C Saxo)

20 Lis 2014, 13:10

Witam, jestem posiadaczem citroena saxo przed lf z 99 roku. Niestety w tym egzemplarzu zamiast obrotomierza mam zegar, mam pytanie o trudność w zamienieniu na obrotomierz, zegary można dostać już od 40zł, a jednak jest większy komfort jazdy (przynajmniej dla mnie).
Druga sprawa to chciałbym zamontować centralny zamek, przejrzałem oferty na allegro i się zdziwiłem że nie jest to takie drogie (przynajmniej sam koszt siłowników itp.) Jednak nie wiem na co patrzeć przy zakupie, czy dowolny centralny będzie pasować czy muszę na coś uważać. Znalazłem taką ofertę -http://allegro.pl/centralny-zamek-2d-kierunki-bagaznik-scyzoryk-logo-i4759016831.html . Z góry dzięki za pomoc ;)
Avirel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lis 2014, 14:29

Centralny zamek jak masz trochę pojęcia to jesteś w stanie założyć sam. Powinien pasować bez problemu ponieważ jest uniwersalny. Będziesz musiał podciągnąć kabelki do drzwi. Ważne jest odpowiednie zamontowanie siłowników względem cięgien od zamka w drzwiach samochodu.

Montowałem kiedyś taki zamek z centralką na 4d w Nissanie Sunny. Jest z tym trochę roboty, ale jak dobrze założysz to będzie ładnie śmigał z otwieraniem i zamykaniem drzwi :)

Co do licznika to nie wiem jak jest z podpięciem u ciebie obrotomierza, może ktoś inny doradzi...
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Lis 2014, 14:34

No u mnie 2/3-dzwiowy więc szybciej pójdzie, a w taką pogodę to całe szczęście. A tą centralke to gdzie najlepiej umieścić ?
Avirel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lis 2014, 15:20

Avirel napisał(a):A tą centralke to gdzie najlepiej umieścić ?

Pod deską od strony kierowcy jak znajdziesz jakieś dogodne miejsce. Przynajmniej ja tak zamieszczałem jak zakładałem. Tam było najlepsze miejsce do podciągnięcia kabli.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...