REKLAMA
1/ jak to wkońcu jest z tym olejem silnikowym
jak w instrukcji pisze ze co rok lub co 15k trzeba wymieniac
a np mamy 2 auta i jedno jezdzi te 15k w ciągu 3 lat to nalezy wymieniac co te 3 lata olej?
wlasnie w jednym autku olej ostatnio wymieniany byl 2,5roku temu i 12k km temu i planuje wymienic go a kolega sie wyśmiał, wujek też ze to ja malo tym autem jezdze itp i ze co 15k i bedzie ok a ze ja jakis przezorny jestem itp
2/ a druga sprawa to z termostatem
zauwazylem ze spalanie jest ok nie wysokie, a temp po kilku km jest na 4/10 prawie na polowie troszke nizej, wszystko jedno czy zima czy lato
z tym ze zimą przy temp 0C grzeje auto jak w saunie tz ogrzewanie dziala ale przy -10c i nizej juz ogrzewanie nie daje rady i jest zimno w kabinie
wentylator chlodnicy załącza sie tylko latem przy ponad 30st C jak auto stoi lub jedzie w korku i to bardzo rzadko ten wentylator sie zalcza, jak jest zimniej na dworze to nigdy on sie juz nie wlacza
do tego jak jedzie sie w upalny dzien po autostradzie powyzej jakis 130km/h to wtedy temp spada z tych 4/10 na jakies 1/3, 1/4 wskażnika a po zwolnieniu ponizej 130km/h wskakuje na ww. miejsce
czyli co termostat do wymiany?
po wymianie co powinno sie poprawic?
czy silnikowi szkodzi jazda z takim termostatem? czy silnik jak jest przechlodzony to sie zużywa bardziej?
pozdr