Wymieniać czy szpachlować elementy ??? foto

17 Paź 2016, 18:39

Mam dylemat w mojej 3 trafiłem szkode i robię ją na AC
rzeczoznawca z ubezpieczenia dał w ocenie: do naprawy drzwi i błotnik... ok ale mogę się uprzeć w ASO ze chce
wymiany błotnika i drzwi... pytanie czy się opłaca mi wycinać ten błotnik....i wymieniac drzwi.
samochód jest zdrowy bez wcześniejszych napaw B-L, na drzwiach jest małe wgniecienie co też trudno uchwycic
na zdjęciu... (na dole). Jak radzicie ? troche obawiam sie wycinki błotnika ... same drzwi chyba móglbym wymienic ...?
generalnie wiem że mają sposoby na wyprostowanie "w miarę tych wgięć" i szpachli jest bardzo mało. z drzwiami tez się troche obawiam że
element ruchomy i szpachla może "odpaść" :)

zdjęcia
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
jasne
Obserwowany

Auto: bmw

17 Paź 2016, 19:11

jasne napisał(a):do naprawy drzwi i błotnik... ok ale mogę się uprzeć w ASO ze chce wymiany błotnika i drzwi... pytanie czy się opłaca mi wycinać ten błotnik....i wymieniac drzwi
Ten błotnik jest do naprawy, a nie do wymiany. Wiesz jak wygląda wymiana tylnego błotnika?
Tu trzeba to porządnie wyprostować lekko przyszpachlować i pomalować.

Co do drzwi to z tego co widzę rant jest lekko podgięty.
jasne napisał(a):generalnie wiem że mają sposoby na wyprostowanie "w miarę tych wgięć" i szpachli jest bardzo mało. z drzwiami tez się troche obawiam że
element ruchomy i szpachla może "odpaść"
Szpachla może odpaść jak jest źle nałożona grubą warstwą. Tu po poprawnym wyprostowaniu elementu szpachli będzie znikoma ilość.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Paź 2016, 19:27

No własnie z tym błotnikiem to sporo zabawy jest wycinka i ingerencja w ważne elementy ramy i raczej jestem na naprawe nastawiony niz na wymianę.

Na drzwiach oprócz rantu jest lekkie wgniecienie którego nie widać na zdjęciach. tak jak by ręką wgniecenie powstało. teraz się zastanawiam czy te drzwi wymieniac ? Czy nowe drzwi będą tak doskonałe jak fabryczne ? będę robił to w ASO BMW
jasne
Obserwowany

Auto: bmw

17 Paź 2016, 20:05

jasne napisał(a):Na drzwiach oprócz rantu jest lekkie wgniecienie którego nie widać na zdjęciach. tak jak by ręką wgniecenie powstało. teraz się zastanawiam czy te drzwi wymieniac ? Czy nowe drzwi będą tak doskonałe jak fabryczne ? będę robił to w ASO BMW
Jak będziesz robił w aso to zrób sobie dokumentację zdjęć przed i po naprawie. Przyda ci się przy ewentualnej sprzedaży jak ktoś się przyczepi.
Zapytaj się czy drzwi nowe będą malowane u nas w lakierni czy przychodzą z fabryki w kolorze nadwozia. Jeżeli to drugie to można pokusić się o ich wymianę. Jak masz dostać malowane u nas to nie wiem czy nie wolałbym naprawić tych które są uszkodzone. Tym bardziej, że może okazać się że prostując rant zagłębienie wyskoczy i nie trzeba będzie nic szpachlować. (Nie raz widziałem jak wprawny blacharz zagłębienie w błotniku, czy w drzwiach potrafił wyprostować bez śladu i uszczerbku na lakierze :))
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2016, 21:01

szpachla mi poleciał
kowalek56
Nowicjusz

Auto: NIe mam

29 Paź 2016, 14:59

Ja bym jeździł nie szkoda żonie dać
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...

08 Gru 2016, 10:15

Co wy tak wszyscy z tą szpachlą? A o PDR nie słyszeliście? Tak się składa, że nie zawsze trzeba zaraz szpachlować, żeby pozbyć się wgnieceń. W tym artykule https://pl.wikipedia.org/wiki/PDR więcej szczegółów.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60