Wymieniona uszczelka pod głowicą i auto dalej sie grzeje.

18 Paź 2015, 17:45

Witam,

wczoraj odebrałem samochód od mechanika (peugeot 306, 1.6 94r.), który wymienił mi uszczelkę pod głowicą, uszczelniacze zaworów, pasek rozrządu, filtr powietrza, filtr oleju, nowy olej, nowy płyn chłodniczy. Powodem wymiany było to, że samochód bardzo tracił olej jak i płyn chłodniczy oraz się grzał. Po odebraniu samochodu zrobiłem już nim 150km, a samochód dalej się grzeje i temperatura sięga do 100 °C. Mechanik twierdzi, że powinno się to uspokoić. Moje pytanie czy mogę spokojnie jeździć i się to uspokoi czy jest inny powód, że samochód się grzeje do takiej temperatury.

z góry dzięki :)
Ern1
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

19 Paź 2015, 19:10

Samo się nic nie "uspokoi" i nie radzę jeżdżenia samochodem w takim stanie.

Sprawdź stan płynu chłodniczego i oleju, czy nie zmieniły kolorów i czy nie ubyło jednego bądź drugiego. Albo spartolił robotę albo np. pompa wody wysiada... Głowica była planowana?
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Typ: Sedan/Limuzyna

19 Paź 2015, 19:56

Tak była planowana.
Ern1
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 1994

26 Paź 2015, 11:50

Jeżeli poziom i kolor oleju w silniku są ok, poziom płynu w zbiorniczku jest ok, to warto zastanowić się nad termostatem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...
    Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...