Wymuszenie przy zmianie ruchu

13 Paź 2023, 16:16

Zmieniałem dzisiaj pas z jazdy prosto na skręt w lewo. Była linia przerywana. Muszę się przyznać, że w lusterku nie widziałem tego auta. Do kolizji nie doszło, kierowca zahamował po czym ruszył (najechałem jednym kołem na linię więc się zmieścił bez problemu). Cała sytuacja skończyła się strąbieniem (słusznym). Czy jeśli ta osoba wysłałaby materiał z wideorejestratora na policję to jakich konsekwencji mogę się spodziewać? Dodatkowo myślicie, że ludzie są chętni wysyłać takie sytuacje na policję?
zeus1234
Nowicjusz

13 Paź 2023, 16:23

Gdyby w PL uczono, ze przed samym ruchem kierownicy w ktorakolwiek strone / kierunku nalezy obrocic glowe o 90 stopni i spojrzec w boczna szybe aby wykluczyc martwe pole lusterka, to tejsytuacji nigdy bys nie mial !

Radze wyrobic sobie ten nawyk, oszczedza i kase i nerwy.

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

13 Paź 2023, 16:44

Rozumiem, że mogłem zachować się lepiej w tej sytuacji, ale nie jest to odpowiedź na moje pytanie.
zeus1234
Nowicjusz

13 Paź 2023, 21:34

Jeżeli kierowca odda lub wyśle nagranie na policję to napewno zostaniesz wezwany na przesłucbaie/wyjaśnienie. A od policjanta zależy jak się to skończy.
Co do smaego wykroczenia, to kolega wyżej ma rację - zanim skręcisz, zaczniesz zmieniać pas, warto zerknąć czy z boku nie masz samochodu. Tzw. martwe pole lusterka można wyeliminować w prosty sposób - wystarczy kupić za dosłownie parę groszy małe lustereczko ktore przykleja się na lusterko zewnętrzne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2023, 15:59

MotoAlbercik napisał(a):Tzw. martwe pole lusterka można wyeliminować w prosty sposób - wystarczy kupić za dosłownie parę groszy małe lustereczko ktore przykleja się na lusterko zewnętrzne.

Co troche zmniejszy martwe pole :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

15 Paź 2023, 18:52

Ile mniej więcej czasu mija zanim kierowca wyśle takie nagranie a wezwaniem na policję? Plus jaka mniej więcej może być kara i jak wygląda sytuacja w przypadku, gdy jestem współwłaścicielem samochodu?
zeus1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oldsmobile F32 - historia zabytkowego samochodu
    Oldsmobile F32 to samochód osobowy produkowany przez amerykańską markę Oldsmobile w latach 1932-1933. Był to luksusowy model samochodu klasy średniej, który cieszył się popularnością ze względu na swoje wyposażenie, ...

16 Paź 2023, 14:24

Przeciez d zadnej stluczki, kolizji, wypadku nie doszlo, wiec o co chodzi ? Policja nie bedzie sobie zawracaala takimi sprawami glowy, maja teraz inne problemy :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

16 Paź 2023, 14:42

AndySL napisał(a):Co troche zmniejszy martwe pole

Nie trochę, tylko całkowicie. Wiem, bo mam na obu lusterkach.
AndySL napisał(a):Przeciez d zadnej stluczki, kolizji, wypadku nie doszlo, wiec o co chodzi ? Policja nie bedzie sobie zawracaala takimi sprawami glowy, maja teraz inne problemy

No własnie jest od takich zgłoszeń osobna komórka. Mało tego, mają osobnego maila na takie filmiki. Obecnie takie filmiki można wysyłać do 16 kWP i jednej KSP. Adresy można znaleść bez problemu w necie.
zeus1234 napisał(a):Ile mniej więcej czasu mija zanim kierowca wyśle takie nagranie a wezwaniem na policję? Plus jaka mniej więcej może być kara i jak wygląda sytuacja w przypadku, gdy jestem współwłaścicielem samochodu?

Sprawa nie jest taka praosta jak się wydaje. Dlatego od takich rzeczy jest osobna koórka w policji, jak wspominałem wyżej. Jak inny kiewrowca prześle nagranie na policję, to jest on wzywany jako świadek - zostaje przesłuchany między innymi odnośnie nazwy drogi, miejsca, daty, godziny itd. Ułatwieniem jest to, że może zgłosić się do najbliższego mu komisariatu. Co do czasu - policja ma 60 dni na wystawienie mandatu, ale liczy się to od dnia ustalenia sprawcy. Natomiast jeżeli minie 60 dni, to sprawa zostaje z automatu przedłużona, bo trafia do sądu. A jak sprawa trafi do sądu, to niestety jest to sąd odpowiedni dla miejsca zdarzenia ( nie miejsca zamieszkania świadka czy oskarżonego ).
Policja zawsze wzywa właściciela samochodu ( nie kierowcę ). mA ten albo się przyznaje, że to on kierował, albo wskazuje kto był kierowcą. Od razu dopowiem, że nie warto kombinować, bo jak właściciel nie poda kto kierował, to sprawa trafia do sądu na powyższych warunkach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Paź 2023, 16:01

AndySL napisał(a):Nie trochę, tylko całkowicie. Wiem, bo mam na obu lusterkach.

Sa lusterka ktore minimalizuja martwe pole w znacznym stopniu, zadko ktore aby nie powiedziec zadne redukuje to do zera.
U siebie mam calkiem dobre ale pozostaje jeszcze kwestia tego jak kto umie i jak kto w nie patrzy. I nieraz bylem swiadkiem gdy kursant w lusterku nie widzial autobusu czy zestawu 40 t :mrgreen:

Mowie z praktyki a nie o teori ! :mrgreen:

Nie kazde wyslanie filmiku konczy sie kara smierci czy finansowa, kwestia tego, kto rozpatruje. Co za tym idzie mozna sie odwolac i niekoniecznie byc zmuszonym poniesc konsekwencje. Ptanie tylko jak wysoka bedzie kara i czy warta bedzie skorka wyprawki.

:)
AndySL
Początkujący

16 Paź 2023, 19:43

Jakie mniej więcej są widełki mandatu za taką sytuację?
zeus1234
Nowicjusz

17 Paź 2023, 10:03

zeus1234 napisał(a):Jakie mniej więcej są widełki mandatu za taką sytuację?

Szczerze ?

Naprawde oczekujesz satysfakcjujocej Cie odpowiedzi na forum, mysle, ze nawet Adwokat nie bedzie w stanie sprecyzowac ile moze wyniesc.

Zaloz, ze pelna pajda, a jak bezdie mniej to reszte przepijesz ! :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

17 Paź 2023, 17:32

Zmieniałeś pas ruchu, awczesniej nie upewniłeś sie czy ten pas masz wolny. Do kolizji nie doszło, ale samochód który był na tym pasie musiał hamowac. Spowodowałeś więc zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu lądowym. Za to jest mandat nie mniej niż 1500 zł. I wysoce prawqdopodobne jest to, że taki mandat ( 1500 zł ) dostaniesz. Czyli minimalna kwota jak jest dopuszczona przy tym wykroczeniu, ponieważ nie doszło do kolizji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2023, 21:18

Nie wiemy, czy ta sprawa trafi na policję
zeus1234
Nowicjusz

19 Paź 2023, 08:21

Ano nie wiemy. Jak trafi to się dowiesz :) Ja jednak bym się nie zamartwiał na zapas. Takie rzeczy raczej nie lądują na policji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika