Wypadek Kubicy - rajd Ronde di Andora

06 Lut 2011, 17:00

Robert Kubica ma złamaną nogę i zmiażdżona dłoń, ale nie ma jeszcze konkretnych informacji co do stanu zdrowia. Straż musiała rozcinać jego samochód rajdowy żeby go wydostać. Pilot który z nim jechał nie odniósł większych obrażeń.

Do wypadku doszło ok godz. 8:30, po pierwszej godzinie rajdu, na 5 km pierwszego odcinka specjalnego Val Merula w miejscowości San Lorenzo di Testico w rejonie Savony na północy Włoch. Według świadków wypadku, prowadzona przez Kubicę Skoda Fabia S2000 oderwała się od nawierzchni na zakręcie, obróciła się o 80 stopni, a następnie uderzyła lewym bokiem o barierę i przebiwszy ją wpadła na mur kościoła. Samochód został skonfiskowany przez policję w celu ustalenia dokładnej przyczyny wypadku.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kubicy pozwolono jeździć w rajdach

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Informacje podane przez tvn24.pl i sport.pl
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Lut 2011, 19:28

Życzę powrotu do zdrowia, żeby się nasz rodzynek w F1 nie dał pokroić na stole operacyjnym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2011, 20:06

Podobno dopiero w połowie sezonu wystąpi ;/
Utakata
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko Biała

07 Lut 2011, 10:03

A wogóle wystąpi jeszcze? Ja tm nie chcę krakać, ale z takimi obrażeniami, to jego kariera jest raczej skończona :sad: - ręka już nigdy nie będzie zdrowa i w pełni sprawna. Uraz stawu biodrowego również będzie dawał znać o sobie do końca życia... Jestem szczery i nie lubię owijać w bawełnę i sądzę ( wiem, że to straszne ) , że Robert ma już po karierze. A tak naprawdę to zgubiły go pieniędze :sad: .... Wy wiecie ile on dostał za ten występ? Aż pisać mi strach....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2011, 12:02

Jednak miejmy nadzieje, że powróci do wyścigów... Teraz na tvn24 podają że wybudzili go ze śpiączki i jest przytomny i ma czucie w ręce.
raVis4
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

07 Lut 2011, 15:51

MotoAlbercik, a nie ścigał on sie tam za darmo dla przyjemnosci?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
    Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...

07 Lut 2011, 18:43

To jest Kubica, wsiądzie do bolidu szybciej, niż nam się wszystkim wydaje :twisted:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lut 2011, 21:25

Robert kocha samochody i nie sadzę żeby ścigał się dla pieniędzy, pewnie oddał by całe honorarium żeby móc jeszcze wystąpić w tym sezonie w F1. Mam nadzieje że rehabilitacja przebiegnie sprawnie i jeszcze zobaczymy Roberta za sterami F1.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

08 Lut 2011, 11:11

piotrauto napisał(a):MotoAlbercik, a nie ścigał on sie tam za darmo dla przyjemnosci?

Niestety nie :sad: . Kubica poleciał na pieniędze i te go zgubiły. Nie będę pisał ile dostał, bo nie pamiętam, a szukać w necie nie mam czasu za bardzo. Ale pisali o tym ile dostanie. Musicie poszukać. Oprócz tego pisali ( ja się na rajdach nie znam ), że Ronde di Andora to lokalny i mało prestiżowy rajd. I to mnie zdziwiło, że Kubica chce tam startować. No ale potem okazało się dlaczego... Oczywiście nic nie sugeruję, a to co piszę, znalazłem w necie, więc nie wiem, czy to na 100% prawda.
Ale prawdą jest jednak fakt, że Skoda Fabia S2000 Evo2, to nie jest bezpieczny samochód... Skoro barierka przebiła karoserię?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lut 2011, 13:23

Sportowiec będąc ma zaledwie kilka lat- sezonów takiej maxymalnie dobrej formy, powniem w tym czasie bardzo o siebie dbać. Kubica nie jest sam, ma przeciez zobowiązania i to również z nimi powinien się liczyć. Dlatego, pomimo, że trzymam kciuki za rychły powrót do formy, to jednak nie rozumiem pana Roberta, ze podjął takie ryzyko i wystartował w rajdzie, a jego pracodawcy radzę zmianę warunków kontraktu.
Roma
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia

08 Lut 2011, 14:43

Jestem tego samego zdani - pomysł z takim rajdem jak się robi karierę w formule, to był głupi pomysł. Dziwię się, że formuła się na to zgodziła. A Roberta jako człowieka to oczywiście szkoda, ale jako sportowca, to wcale mi go nie żal - wsiadając do Skody, powinien zdawać sobie sprawę, że jego kariera może się skończyć. I się doigrał...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lut 2011, 17:26

MotoAlbercik, co ty piszesz czlowieku???
Myślę, że Robert śmigał w rajdach i to takich mało prestiżowych bo to dawało mu prawdziwą przyjemność z jazdy. W F1 jest za duża kasa, strategia, układy, ograniczenia tylko prędkość jest największa. W rajdzie jesteś ty i pilot i droga przed tobą.
Polacy są chciwi ale nie wierzę by Robert poleciał na jakieś pare euro :roll:
Robił to dla frajdy i napewno dobrze zdawał sobie sprawę czym to może grozić.
Życzę mu szybkiego powrotu na tor a że wróci to jest bardzo prawdopodobne bo zajmują się nim najlepsi lekarze na świecie a nie jakiś NFZ.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Rok produkcji: 1995

08 Lut 2011, 18:19

ale ile on niby w tym rajdzie mial zarobic
nierozumiem czegos jak startowal w f1 to mial kasy tyle ze sobie nie wyobrazacie kiedys czytalem ze wystarczy 1 start w f1 i miejsce w okolicach ostatniego a mozna zarobic tyle ze w pl starczylo by do konca zycia normalnego życia to sobie policzcie ile on mial kasy i co niby jeszcze mu bylo malo?
Przeciez on mógłby juz isc na emeryturę i życ z odcetek z lokat i żyć naprawde mega komfortowo :roll:
piotrauto
Stały forumowicz

08 Lut 2011, 19:17

Zgadzam się Z MotoAlbercikiem w 100% :!: Zastanawiałem się co Kubica robił w takim rajdzie,moja mama powiedziała,że Kubica ma nie po kolei w głowie, a to mądra kobieta :!: Jeśli jednak rzucili mu niezły kęs finansowy,to też się mu dziwię,zarabia rocznie 30 mln dolców,to jest chyba gdzieś na nasze 100 tyś zł dziennie.Mało mu jeszcze?!Jakoś nie słyszałem by kierowcy rajdowi mieli aspiracje by pchać się za stery F1!Ja się zastanawiam do dzisiaj co on robi w takich rajdach :!: Zdrowie?!Nigdy nie będzie już w pełni sprawny :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2011, 20:14

Ciągle tylko słyszę o kasie i karierze.
Czy wy wogóle wiecie po co żyjecie??? Zrobiliście w życiu jakąś rzecz z której nie mieliście wymiernych korzyści, tak tylko dla siebie albo dla kogoś innego? Wie ktoś z was co to jest radość z jazdy???
Widzę, że niektórzy z was gdyby zarobili np milion baksów to by się zamkneli w atomowym bunkrze coby się przypadkiem nie narażać i żeby włos im z głowy nie spadł.
Myślę, że Robert uczestniczył w rajdach bo miał dość milionów par oczu obserwujących każdy jego ruch w F1. W rajdówce mógł sobie poprostu pojeździć.
Nie wierzę by poleciał na jakąkolwiek kasę.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Rok produkcji: 1995