Wypadek

16 Lis 2015, 17:52

W sobote w nocy prowadzilem samochod i w tył uderzył mi inny kierowca pod wplywem alko. Userzylismy w barierke. Stracilem na chwile przyt zabrala mnie i moja Narzeczona karetka. Oboje mamy zlamane nosy i ja lekkie wstrzasnienir mozgu. Samochod zostal na lawecie zabrany na parking policyjby. Dprawca mial OC w link 4. Na co moge liczyc. Dodam ze w moim mniemaniu samochod do kasacji.
grzesiekmusic
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 11 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B5
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

17 Lis 2015, 16:47

Zleć bezpłatną analizę sprawy u prawnika. Bez dokumentacji medycznej nie ma co zgadywać ile dostaniesz. Pewnie masz whiplash, czyli tzw. smagnięcie biczem. Auto to zupełnie osobna kwestia.
PCO
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4

19 Lis 2015, 10:43

W tym przypadku procedura jest standardowa - zgłaszasz sprawę u swojego ubezpieczyciela i on dalej się tą sprawą zajmuje. Jako że sprawca wypadku był pijany, to za wszystko płaci Fundusz, który od sprawcy będzie żadał zwrotu kwoty - OC sprawcy nie działa, jak sprawca jest pijany. Jednak warto rozejrzeć sie z wtym przypadku za firmą, która zajmuje się "wyciąganiem" słusznego odszkodowania od ubezpieczycieli, bo ci, jak wiadomo lubią zaniżać wszelakie wypłaty odszkodowań. Możesz też pomysleć o sprawie w sądzie z powództwa cywilnego przeciwko sprawcy, żadając zadośćuczynienia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2015, 10:56

MotoAlbercik napisał(a):Jako że sprawca wypadku był pijany, to za wszystko płaci Fundusz, który od sprawcy będzie żadał zwrotu kwoty - OC sprawcy nie działa, jak sprawca jest pijany

Nie do końca :P Jeśli miał ważne OC to jak najbardziej działa i z niego zostanie wypłacone odszkodowanie, ale ubezpieczyciel w związku z tym, że kierowca był pijany ściągnie z niego wszystkie koszty wypłaconego odszkodowania.

Fundusz wypłaca jeśli kierowca nie miał OC lub nie jest znany, a wyrządził szkodę osobową :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

20 Lis 2015, 12:38

:wink: Witam ponownie. Samochód nie nadaje sie do naprawy . 98 r z instalacja gazową. Passat b5. Szkoda całkowita. 4 pod. Powietrzne. Elek. Szyby przednie automatyczna klim. Elek. Lusterka. Gaz ins. Byl w marcu 2014 r. Mamy z pasazarem polamane nosy i ja uraz glowy z utrata swiadomosci. Ile mozna oczekiwac odszk . Sprawca mial oc w link 4. Byl pijany w trakcie wypad. I nie mial prawa jazdy.
grzesiekmusic
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 11 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B5
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

20 Lis 2015, 16:35

Ciężko oszacować ile możecie spodziewać się odszkodowania, ponieważ zależy to od bardzo wielu czynników i bez naocznego sprawdzenia dokumentacji od lekarzy i stanu samochodu nikt tego realnie nie wyceni przez internet ;) Jeśli jednak była szkoda osobowa musicie zbierać wszystkie dokumenty odnośnie badań i kosztów leczenia (na tej podstawie zostanie wyliczone odszkodowanie nie tylko za urazy fizyczne, czy uszczerbki na zdrowiu, ale też i psychiczne związane z leczeniem itp.). Jeśli zależy Wam na czasie i nie chcecie samodzielnie walczyć z ubezpieczycielem warto poszukać dobrej kancelarii odszkodowawczej, która zajmie się formalnościami za Was za % od wygranego odszkodowania. Z czego ich prowizja nie powinna wynosić więcej niż około 20% ;) Jeśli jednak chcecie spróbować najpierw sami to możecie wszystkie dokumenty przedstawić ubezpieczycielowi, a jeśli wypłaci za mało wtedy dopiero zaczerpnąć pomocy kancelarii.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...