Wypowiedzenie OC a darowizna

19 Lut 2013, 22:23

Witam serdecznie,
proszę o porady, ponieważ się zagubiłem.
Opiszę swoją sytuację pokrótce. Zakupiłem samochód 21.01 na którym wpisany jest jeden nabywca, dnia 19.02 została podpisana darowizna na rzecz mojego taty tego samego dnia zostały zarejestrowane również nowe tablice rejestracyjne . Od 0:00 20.02 będzie aktywne ubezpieczenie OC które wykupiłem w jednym z TU(telefonicznie) już na nowe blachy. Jak w obecnej sytuacji wypowiedzieć stare OC(MTU), które ważne jest do 21.02?
Jakie dokumenty załączyć do wypowiedzenia oprócz umowy kupna-sprzedaży i wypowiedzenia oc, darowiznę, kopię polisy? W wypowiedzeniu OC ma być tylko mój podpis?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
quiet666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 1990
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Rover 214Si
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

21 Lut 2013, 10:58

Rozumiem z tego, że ubezpieczenie zawarte przez poprzedniego właściciela było na okres od 22.02.1012 do 21.02.2013? Jeżeli tak, to te stare ubezpieczenie możesz wypowiedzieć w każdej chwili. Jeżeli nie zrobiłeś tego w dotychczas, to obecnie masz dwa ubezpieczenia. Niepotrzebnie zawierałeś nowe ubezpieczenie od 20 lutego - powinno być od 22 lutego, ponieważ do 21 lutego masz ubezpieczenie po poprzednim właścicielu. W obecnej sytuacji im wcześniej wypowiesz tamto ubezpieczenie tym lepiej dla ciebie. Jeżeli jednak nie zrobisz tego do 21 lutego, to tamto ubezpieczenie przejedzie na ciebie i nadal będzie aktywne dopóki go nie wypowiesz. Jak tego nie zrobisz dzisiaj ( możesz jeszcze dziś iść na pocztę i wysłać to wypowiedzenie listem poleconym - liczy się data wysłania wypowiedzenia ) to do dnia wypowiedzenia będziesz miał dwa ubezpieczenia i za oba będziesz musiał zapłacić - jak zrobisz wypowiedzenie np. jutro to będziesz musiał zapłacić za jeden dzień ubezpieczenia w tamtej firmie. Jak wypowiesz pojutrze to za dwa dni będziesz musiał zapłacić. Itd.
Oprócz tego jest jeszcze sprawa przeliczenia tamtego ubezpieczenia na ciebie - różnica w wysokości zniżek. Może się okazać, że będziesz musiał dopłacić nieco więcej za te kilka dni tamtego ubezpieczenia, jeżeli twoje zniżki są mniejsze niż poprzedniego właściciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lut 2013, 11:11

Wysłałem już wszystko wczoraj, emailem, faksem i pocztą za potwierdzeniem odbioru.
Na infolinii MTU dostanę informację czy wypowiedzenie zostało przyjęte?
quiet666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 1990
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Rover 214Si
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Lut 2013, 22:17

Oczywiście. Ale jak wysłałeś faxem, to masz potwierdzenie wysłania i to wystarczy. Oprócz tego posłałeś poleconego, więc masz potwierdzenie. A na maila też powinno ci przyjśc potwierdzenie. Niepotrzebnie tyle tego wysłałeś - czasami jest tak, że w takiej sytuacji ubezpieczyciel się pokręci i zaczną się wyjaśnienia. Wystarczyło posłać poleconego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000