Wypowiedzenie umowy OC

23 Sty 2011, 00:21

niedawno był projekt, który zmieniał zasady wypowiadania umowy OC
ogólnie chodzi o wypowiedzenie w każdym momencie a nie max na 24 godziny przed zakończeniem umowy OC,
miało to zapobiegać podwójnie opłacanym składkom OC
czy te przepisy weszły w życie czy się to wszystko rozmyło "jak zwykle"??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Sty 2011, 18:27

jak zwykle.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

23 Sty 2011, 20:24

czyli pomysł dobry był ale d..a wyszła :/
no trudno,
dięki za odpowiedź :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Sty 2011, 00:28

Jak masz OC w normalnej dobrej ubezpieczalni to masz później mniej problemów. Takie jest moje zdanie.
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

26 Sty 2011, 14:08

Ale panowie - żaden przepis nie określa konkretnie, kiedy należy składać wypowiedzenie OC - jest tylko przepis, który mówi, że jeżeli rezygnujemy z ubezpieczenia OC u danego ubezpieczyciela, to musimy to zrobić najpóźniej na jeden dzień przed końcem kończenia się umowy. OC możemy wypowiedzieć nawet i dwa miesiące wcześniej. Można je też wypowiedzieć przecież jak samochód sprzedamy albo zezłomujemy. W czym autor tematu widzi problem?
A jeżeli chodzi o podwójne OC, to przecież jest to wina tylko i wyłącznie tego, co zawierał umowę OC u nowego ubezpieczyciela a nie wypowiedział jej u poprzedniego...Wyatarczy znać przepisy i o nich pamiętać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2011, 15:40

tak ale teraz był projekt ustawy, w której ubezpieczyciel nie mógł automatycznie przedłużyć umowy jeśli miałeś wykupione OC u innego ubezpieczyciela, nawet jeśli wykupiłeś OC kilka dni po upływie starego musiałeś staremu ubezpieczycielowi zapłacić tylko za dni do nowego OC :wink:
więc kupowałeś po prostu OC jakie Ci najbardziej odpowiadało nie przejmując się terminem wypowiedzenia, co moim zdaniem było by jak najbardziej normalne

w widze problem w niemnormalności naszych przepisów
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...

27 Sty 2011, 01:48

To, że ubezpieczyciel nie mógł automatycznie przedłużyć umowy po jej zakończeniu się, było przecież chyba wcześniej. I jak się okazywało, wiele samochodów nie było ubezpieczonych, albo były sytuacje, że między zakupem samochodu a jego ubezpieczeniem było kilka dni, w których samochód był nieubezpieczony. I dlatego wprowadzono taki przepis, że OC przedłuża się autmatycznie, a wypowiedzieć umowę można w określonych sytuacjach. I jak dla mnie jest to dobre. Ale tak czy inaczej jest luka, ponieważ nadal samochody mogą być nieubezpieczone - jak się kończy OC u jednego ubezpieczyciela i chcemy ubezpieczyć samochód u innego, to wypowiadamy umowę u tego pierwszego, pisząc poprosstu wypowiedzenie umowy. I nikt chyba tego nie sprawdza, czy ubezpieczyliśmy samochód u innego. Więc równie dobrze możemy umowę wypowiedzieć i nie zawrzeć następnej. Chyba, że UFG nad tym panuje ( w co wątpię, bo to Polska ) i sprawdza to, że jak ktoś u jednego wypowiedział, to czy zawarł u drugiego. Ale w jaki sposób mieliby to sprawdzać? Nie mam zielonego pojęcia. więc i tak luka jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 13:02

To jest najśmieszniejsze właśnie, że ludzie marudzą, że ich poprzedni ubezpieczyciel ściga, a czy to jest taki problem napisac wypowiedzenie na drukach dostepnych w necie i zawieźc do najbliższego oddziału? Porażka.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

29 Sty 2011, 18:55

kingiko napisał(a):To jest najśmieszniejsze właśnie, że ludzie marudzą, że ich poprzedni ubezpieczyciel ściga, a czy to jest taki problem napisac wypowiedzenie na drukach dostepnych w necie i zawieźc do najbliższego oddziału? Porażka.

Zgadzam się, sam jak miałem OC w PZU, to poszedłem z wypowiedzeniem, podbili mi pieczątkę, podpis i mam taki dokument po dziś dzień i PZU nie powinno się mnie czepiać.

Natomiast teraz mam w Liberty Direct i się zastanawiam, nad sposobem rezygnacji (na razie przedłużyłem, ale przecież wiadomo, że przez całe życie tam nie zostanę). Wysłać faxem? Kiedyś przy likwidacji szkody wysyłałem faxem dokumenty do WARTY i nie sposób było tego dokonać - fax cały czas zajęty. Mailowo? Listem poleconym? Dochodzenie później tego, czy wypowiedzenie doszło na 24 godziny przed końcem polisy może być kłopotliwe, a potwierdzenie wypowiedzenia?

Wiem jak działają wielkie firmy i wiem, że dokumenty mogą się zawieruszyć, a w całej machnie biurokracji jest wiele niekompetentnych osób.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sty 2011, 21:26

Wyślij faxem i weź potwierdzenie. Wystarczy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sty 2011, 13:53

Treść postu została usunięta - była nie na temat i nadawała się nie na forum, a na pw.
Do autora postu - proszę następnym razem powstrzymywać się od takich komentarzy i zapoznać się do czego służy system pw.
Ostatnio edytowany przez pocieszny, 31 Sty 2011, 15:28, edytowano w sumie 1 raz
pocieszny
Forumowicz VIP