Wypowiedzenie umowy OC

17 Lut 2015, 11:00

Kończy Ci się polisa i nie wiesz jak skutecznie ją wypowiedzieć?
A może przedłużyła Ci się automatycznie, a masz już wykupione ubezpieczenie w innym towarzystwie i nie wiesz co zrobić... odpowiedzi na te pytania i wiele innych znajdziesz w naszym artykule: [link do mFind wygasł]

Na naszej stronie możesz, bezpłatnie pobrać WZÓR WYPOWIEDZENIA :)

Zapraszamy!
Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

08 Maj 2015, 21:27

Witam.
Mam takie pytanko jeżeli kupie samochód który jest ubezpieczony w towarzystwie powiedzmy "X" osoba od której kupuje samochód zgłasza do ubezpieczyciela zmianę właściciela pojazdu to czy ubezpieczyciel sam sie ze mną skontaktuje w celu ponownego naliczenia składek ? Czy jeżeli poprzedni właściciel nie bedzie chciał zgłosić zmiany właściciela to czy ja mogę to zrobić ? Czy mogę wypowiedzieć umowe OC w miejscach typu CUK gdzie jest wiele towarzystw ubezpieczeniowych czy musze w miejscu gdzie była zawarta umowa ?
Pozdrawiam
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Maj 2015, 22:10

Sprzedawca po sprzedaży samochodu idzie do ubezpieczalni zgłosić sprzedaż pojazdu. Żeby to zrobić, musi pokazać umowę KS. Stąd ubezpieczyciel ma dane nowego właściciela. To, czy ubezpieczyciel sam się skontaktuje celem obliczenia składki, czy czeka aż zrobi to nowy właściciel zależy poprostu od dobrej chęci ubezpieczyciela. Róznie to bywa. Jeżeli jednak poprzedni właściciel nie zgłosi sprzedaży samochodu, to będa mu przychodziły składki. A więc napewno zgłosi sprzedaż przed końcem wazności OC, ponieważ wcześniej dostanie kwitek do zapłaty na kolejny okres.
Ty umowę OC możesz wypowiedzieć w każdej chwili ( ale ubezpieczyciel i tak obliczy składkę za wykorzystany okres ubezpieczenia ) albo osobiście u przedstawiciela stacjonarnego, albo pisemnie ( np. pocztą bądz mailem ) lub telefonicznie. Jeżeli listwonie, to liczy się data stempla pocztowego.
Jeżeli jednak pozostaniesz przy ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, to musisz pamiętac, że jak się skończy okres ważności ubezpieczenia, to musisz sam zadbać, żeby zawrzeć nową polisę - ta od poprzedniego właściciela nie przedłuża się automatycznie jak to było kiedyś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Maj 2015, 22:29

ale ubezpieczyciel i tak obliczy składkę za wykorzystany okres ubezpieczenia

Czyli jak kupie samochod w piątek a w poniedziałek pojde wypowiedziec umowę OC to ubezpieczyciel i tak moze mi naliczyć składkę za te dwa dni ?
Czy dopiero po wizycie w wydziale komunikacji mogę iść załatwiac sprawy związane z ubezpieczeniem ?
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Maj 2015, 17:53

Kusza napisał(a):Czyli jak kupie samochod w piątek a w poniedziałek pojde wypowiedziec umowę OC to ubezpieczyciel i tak moze mi naliczyć składkę za te dwa dni ?

:ok:
Kusza napisał(a):Czy dopiero po wizycie w wydziale komunikacji mogę iść załatwiac sprawy związane z ubezpieczeniem ?

Nie musisz - możesz iśc przez WK. Ale po WK jest wygodniejsze, ponieważ jak ubezpieczenie załatwisz przed Wk, to będziesz musiał znowu iść do ubezpieczalni i zmienić dane w polisie ( numer rejestracyjny ). A jak pójdziesz do ubezpieczyciela po WK, to na polisie będą już zaktualizowane dane.
Chyba, że rejestracja zostaje taka sama, to nie ma znaczenia.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Maj 2015, 18:37

Ok dzięki za informacje :ok:
W sumie to trzeba jeszcze na skarbówkę 2% podatku zapłacić to można na końcu po WK i OC czy trzeba przed? Jeżeli rejestruje auto na te same tablice np. GWE to nie musze ich zabierać do WK czy musze ? Tymczasowy dowód rejestracyjny wydają na miejscu czy trzeba poczekać ileś dni ?
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

11 Maj 2015, 09:05

Kusza napisał(a):W sumie to trzeba jeszcze na skarbówkę 2% podatku zapłacić to można na końcu po WK i OC czy trzeba przed?

Na to było 4 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, czyli od dnia zakupu. Nie wiem czy coś się nie zmieniło, ale raczej nadal jest 14 dni.
Kusza napisał(a): Jeżeli rejestruje auto na te same tablice np. GWE to nie musze ich zabierać do WK czy musze ?

Nie chcę nic sugerować - lepiej zadzwonić do właściwego WK i poprostu zapytać
Kusza napisał(a): Tymczasowy dowód rejestracyjny wydają na miejscu czy trzeba poczekać ileś dni ?

Jak ja kupowałem to wydawali na miejscu, a na "twardy" ustawowo czeka się 30 dni. Ja miałem po niecałych dwóch tygodniach do odebrania.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Maj 2015, 10:32

Ok dzięki za informacje :ok:
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Maj 2015, 13:19

Zanim zaczniesz wycieczkę po urzędach sprawdź, czy załatwienie kwestii ubezpieczenia nie będzie możliwe elektronicznie. Obecnie znakomita większość ubezpieczycieli wymaga dostarczenie skanu, zdjęcia umowy i rozmowy telefonicznej podczas której zostanie zrekalkulowana składka. Jeżeli chodzi o kontakt ze strony ubezpieczyciela. Jeżeli zbywca samochodu dostarczy mu umowę, Ty otrzymasz zapewne list z prośbą o kontakt, jeżeli zbywca pda Twój numer telefonu możliwe, że zadzwoni do Ciebie ktoś z towarzystwa ubezpieczeniowego i załatwisz wszystko w jednej rozmowie telefonicznej. Wszystko zależy od tego, gdzie pojazd jest ubezpieczony i jakie są wewnętrzne procedury.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40