WYPOWIEDZENIE UMOWY UBEZPIECZENIA OC

02 Lip 2009, 12:09

Ale właśnie chodzi o to, że te 30 dni nie minęły.
Jeśli wypowiedziałbym ubezpieczenie, a po kilku dniach zezłomował to czy grozi mi jakaś kara za te kilka dni bez ubezpieczenia?
Spid
Nowicjusz

Miejscowość: Woj. Opolskie

02 Lip 2009, 17:06

oczywiście, że grozi Ci kara.
Nie dopełnisz obowiązku posiadania ważnego OC.
3 dni to 50 euro

zasadniczo przy wyrejestrowaniu w urzędzie komunikacji powinni Ci sprawdzić polisę a jeśli jej nie będziesz miał to mają obowiązek zgłosić ten fakty do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

więcej o karach tutaj
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

03 Lip 2009, 10:42

MotoAlbercik napisał(a):1.Jak poprzednik nie złożył zawiadomienia o sprzedaży samochodu,a ty go jeszcze nie przerejestrowałeś,a ubezpieczenie jest nadal na niego,to zakład ubezpieczeń będzie kontaktował się z nim.Wówczas on przedstawi umowę kupna-sprzedaży i będą szukać ciebie.Nie wiem,jak policzą ci skłądkę za OC,po takim czymś.
2.Jeżeli minęło 30 dni,a ty nie wypowiedziałes tej umowy od poprzednika,to umowa ta przeszła na ciebie automatycznie i nie możesz już jej wypowiedzieć,aż ona się skończy.Z zachowaniem oczywiście odpowiednich warunków wypowiadania umowy OC.Jest to też wyjaśnienie z OC w pkt 1.
3.Najpierw złomujesz,a później z karteczką potwierdzajacą złomowanie możeszwypowiedzieć umowę OC.Inaczej OC nie wypowiesz.Samochód zarejestrowany musi mieć opłacone OC od dnia rejestracji do dnia jego zbycia - sprzedaży bądz złomowania.

Tak to prawda, potwierdzam. Znam to z wlasnego doswiadczenia. Moj peh byl tez taki, ze mialem stluczke ze swojej winy w ciagu tych 30 dni. Auto ubezpieczone w Link4 i tak jak napisal MotoAlbercik najpierw kontaktowali sie ze sprzedajacym a potem ze mną. Znizki 10% polecialo z mojego konta.

co do 2 i 3 puntu to tylko moge tez potwierdzic to co napisal kolega.
on_24
Początkujący

03 Lip 2009, 14:37

A jeśli minie to 30 dni, polisa przejdzie na mnie, potem zezłomuje auto to dostanę niewykorzystaną składkę?
Spid
Nowicjusz

Miejscowość: Woj. Opolskie

03 Lip 2009, 20:24

Jeśli Ty ją opłacasz to chyba tak, nie wiem co się dzieje jeżeli Ty jej nie opłacałeś tylko ją przejmujesz - Ciekawe pytanie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

07 Lip 2009, 12:00

Ja chciałam zapytać, czy jeśli mam zawartą umowę oc z jednym ubezpieczycielem umowa konczy się i chcę ubezpieczyc samochód w innej firmie (polisa jest tansza) to czy muszę rozwiazac umowę tę pierwsza czy wystarczy ze opłace inne ubezpieczenie?

z góry ślicznie dziekuje za odp;)
Patrycja
Nowicjusz

Miejscowość: cz-wa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...
    Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

07 Lip 2009, 18:15

Musisz wypowiedzieć tą pierwszą, która dobiega końca na 1 dzień przed jej końcem.

Robisz to pisemnie i najlepiej zanieść osobiście, żeby dostać pieczątkę, że wpłynęło.
Jak nie możesz to zapytaj telefonicznie jak masz wypowiedzieć tak by mieć potwierdzenie nadania (mail, fax)

Tu możesz pobrać wypowiedzenie OC
[link wygasł]

i trochę przeczytać więcej w tym temacie
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

18 Lis 2010, 21:04

Umowę można wypowiedzieć. Najlepiej jednak wcześniej to ustalić z osobą kupującą nasz samochód i później udać się do ubezpieczyciela w celu wyjaśnienia szczegółów (oczywiście po wcześniej wizycie w urzędzie komunikacji).
pawelkoszerski
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

12 Wrz 2011, 19:50

Witam.

Po zakupie samochodu niestety nie wypowiedziałem OC w ciagu 30dni od zakupu.Nie wypowiedział go takze sprzedajacy. Polisa ktora miał wykupiana jest płatna w dwoch ratach, pierwsza została wpłacona, płatnosc drugiej jest przewidziana według polisy ,do zapłaty za kilka dni. Chciałem wypowiedziec polise w dniu dzisiejszym i wykupic nowaw innej firmie ,ale odradzono mi tego ruchu.
Moje pytania:
1) Czy płacac teraz druga rate wystawiona na "starego własciciela" bedzie ona obowiazywała?
2) Czy jesli polisa konczy sie 14.03.2012 i złoze wypowiedzenie kilka dni wczesniej w swoim imieniu to bedzie wszystko OK ?

pozdrawiam
tubo
Obserwowany

Auto: mazda6

12 Wrz 2011, 20:34

Rok temu przerabiałem taką sytuację.Niestety po 30 dniach już nic nie dało się odkręcić,gapowe musiałem zapłacić.Pójdź do biura które wystawiło polisę. Dadzą Ci aneks do polisy i trzeba czekać aż się skończy.Przed końcem można zmienić ubezpieczyciela.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

12 Wrz 2011, 20:46

Rok temu przerabiałem taką sytuację.Niestety po 30 dniach już nic nie dało się odkręcić,gapowe musiałem zapłacić.Pójdź do biura które wystawiło polisę. Dadzą Ci aneks do polisy i trzeba czekać aż się skończy.Przed końcem można zmienić ubezpieczyciela.

Rozumiem ,ze na odkrecanie i zmiane ubezpieczyciela jest juz za pozno.jednak bardziej zastanawia mnie to czy bede mogl spokojnie sie przebujać na OC poprzedniego wlasciciela bez dodatkowych oplat. Nie bardzo mam ochote placic roznice w wysokosci skladek- po rekalkulacji wychodzi roznica ponad 1000zl...
tubo
Obserwowany

Auto: mazda6